Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bestekservice DAKlabel voor doordachte keuzes

Een stap-voor-stap bestekservice voor het platte dak is het eerste concrete resultaat van het dinsdag gepresenteerde Innovatieplatform DAKlabel. Daarin hebben een aantal A-leveranciers en dakdekkersbedrijven de handen ineengeslagen voor innovatie in de dakenbranche.

Bestekken van architecten schieten vaak tekort, leert de praktijk, waardoor er dikwijls allerlei discussies ontstaan over voorgeschreven producten, alternatieven en uitvoering. Om daar een eind aan te maken en architecten een handige leidraad te bieden, heeft DAKlabel een bestekservice opgezet die stap voor stap leidt tot de juiste opbouw en combinaties van producten voor het platte dak. De wensen van de gebruiker van het dak staan daarbij centraal. Dat is met de ontwikkelingen als pv-panelen en groendaken belangrijker dan ooit.

Doordachte keuzes

Vertrekpunt van de bestekservice – te vinden via daklabel.nl – is de keuze voor een constructie van beton, staal of hout. Vervolgens komen de gebruiksfunctie, thermische prestatie, levensduurverwachting, klimaatklasse, beloopbaarheid en afschot aan de orde. De antwoorden die de architect geeft, leiden tot logische keuzes voor materialen en systemen. Voorbeeld: wanneer er pv-panelen op het dak komen, geldt automatisch beloopbaarheidsklasse 3 (intensief beloopbaar), wat een bepaalde drukvastheid van de isolatie vereist. “De vragen zorgen voor doordachte keuzes”, zegt Hans Kramer, formulemanager en voorzitter van de Stichting DAKlabel bij de presentatie in filmmuseum EYE. Ook voor inkopers en werkvoorbereiders van (dak)aannemers biedt het volgens hem uitkomst: duidelijkheid over het bestek.

‘Geen praatclub’

De partijen binnen DAKlabel – dit zijn gerenommeerde dakdekkers en leveranciers als Icopal, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek, Roval, VRF Europe en XS Platforms – zijn sinds vorig jaar actief binnen het innovatieplatform. Doel is samen te werken en kennis te bundelen en op die manier een kwaliteitsslag te maken. “Een risico wanneer je een innovatieplatform lanceert, is dat het snel wordt versleten als weer een nieuwe praatclub. Vandaar dat we nu naar buiten treden. Met direct een concreet resultaat: de bestekservice”, aldus Kramer.

Meer informatie over DAKlabel op daklabel.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.