Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Biobased ‘EPS’ van cellulose

Fraunhofer-Institut für Chemische Technologie heeft in zijn zoektocht naar biobased schuimisolatie een variant op EPS ontwikkeld op basis van cellulose. Dat is volgens Florian Rapp van het onderzoeksinstituut klaar om op de markt te worden gebracht. Al is het nog wachten op een producent die het oppakt. “Maar als dat op korte termijn gebeurt kan het binnen een jaar op de markt zijn.”

Het product is deze week te zien op de BAU in München. Het onderzoeksinstituut – vergelijkbaar met TNO in Nederland – onderzoekt mogelijkheden voor biobased schuimisolatie met als inzet producten die wat betreft eigenschappen (zoals thermische isolatie en brandbaarheid) vergelijkbaar of beter presteren dan op aardolie gebaseerd EPS.

Zeegras

Van een andere orde, maar ook met inbreng van het Fraunhofer-Institut is een ecologisch isolatiemateriaal genaamd NeptuTherm. De basis hiervan zijn ballen zeegras (Posidonia oceanica) die in de herfst, winter en voorjaar massaal aanspoelen op stranden rond de Middellandse Zee en tot nog toe werden afgevoerd als afval. Het materiaal blijkt van nature niet brandbaar, schimmelt niet en is niet aantrekkelijk voor ongedierte. NeptuTherm is al in een aantal projecten in Duitsland toegepast als losse vulling voor hsb-elementen. Fraunhofer heeft er ook een isolatieplaat van geperst, al is het bindmiddel daarvan chemisch, wat het ecologische aspect weer enigszins teniet doet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.