Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Biodiversiteit en het gebouw: materiaal, ontwerp en microbiodiversiteit

Zonder biodiversiteit is er geen leven. Het is een fundamenteel mechanisme in het natuurlijke systeem dat de basis vormt van ons bestaan. Helaas heeft de architect – als bedenker van de omgeving waarin we wonen en werken – decennialang getracht de natuur te verdringen, met als gevolg dat het met de biodiversiteit in onze directe omgeving niet best gesteld is. In dit artikel geeft Gijs Bruggink van ORGA architect te Nijmegen een stand van zaken wat betreft biodivers ontwerpen en bouwen. Hij heeft hierbij speciale aandacht voor het volgens hem onderschatte belang van microbiodiversiteit.

De bouwmaterialen die we kiezen hebben een grote impact op de biodiversiteit. Niet zozeer op de plek waar je bouwt, maar wel op de plek waar de grondstoffen voor die materialen vandaan komen. Tegenwoordig kiezen we steeds meer voor natuurlijke materialen, vanwege de hergroeibaarheid, de opslag van koolstof en de effecten op de gezondheid. Maar letten we daarbij wel voldoende op de impact die teelt en oogst hebben op biodiversiteit?

Lees ook:

https://www.bouwwereld.nl/project/biosintrum-meer-dan-80-biobased/

Hout en andere biobased vezels

Bij een biobased materiaal als hout garanderen keurmerken als FSC en PEFC dat het bos waar het hout vandaan komt duurzaam beheerd wordt. Dat betekent dat het hout selectief gekapt wordt, zodat het bos z’n biodiversiteit en veerkracht behoudt. Op deze manier kan het bos ons in de toekomst van deze steeds belangrijker wordende grondstof blijven voorzien. Overigens is bomen kappen met verstand juist bevorderend voor de vitaliteit van het bos.

Mede door de grotere vraag naar hout en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen wordt er meer en meer gezocht naar biobased alternatieven. De vraag is dan: welk alternatief materiaal met biobased vezels is een goed alternatief voor hout? Uit welke gewassen halen we deze vezels, en kunnen we die gewassen in Nederland verbouwen?

biodiversiteit
Gewassen die grondstof kunnen zijn voor het biobased bouwen: hennep, olifantsgras, lisdodde en vlas.

Je zou kunnen zeggen dat we in een soort tweede biobased revolutie zitten. Met grondstoffen als stro, hennep en vlas – bekend van onder andere strobouw-systemen, kalkhennep-bouwblokken en met vlas geïsoleerde wand- of dakdozen – bouwen we al jaren. Daar zijn de laatste jaren nog een hele reeks andere gewassen bij gekomen die geschikte vezels leveren voor gebruik in isolatiematten, plaatmaterialen en biocomposieten, zoals olifantsgras, lisdodde of resten uit de voedselteelt.

Dat zijn enorm interessante ontwikkelingen waar we als ORGA architect graag over meedenken. We zijn inmiddels betrokken bij verschillende trajecten waar stukken grond ontwikkeld worden met het specifieke doel om er gewassen te telen voor biobased bouwmaterialen. Er bestaan zelfs complete stedenbouwkundige plannen waarin een regio deels ontwikkeld wordt tot vezelteeltgebied om vervolgens de daaruit voortkomende grondstoffen te gebruiken voor grootschalige woningbouw.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.