Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouwtechniekacademie in oprichting

Bouwen met Staal en Betonvereniging hebben besloten gezamenlijk de oprichting van een Bouwtechniekacademie te gaan onderzoeken. Dat hebben zij bekendgemaakt tijdens de Betondag. Reden voor de oprichting is de kritiek op het huidige hoger beroepsonderwijs in Nederland.

In een toenemend aantal industriële sectoren organiseren bedrijven eigen opleidingen, omdat ze ontevreden zijn met het niveau van afstudeerders uit het reguliere HBO. Ook vanuit de bouw is er veel kritiek. Uit een recent onderzoek door VN constructeurs (2012) bleek dat HBO-afstudeerders van de 21 noodzakelijk geachte constructieve competenties er 14 niet in huis hebben. Al eerder hebben andere instituten zware kritiek geuit (zoals de Betonvereniging) op het gebrek aan praktische technische kennis van afstudeerders.Ondanks de crisis is de markt voor postacademiaal en post-HBO-opleidingen onverminderd groot. Voor een groot deel wordt dit veroorzaakt door het gebrekkige reguliere uitstroomniveau.

Topinstituut

De Bouwtechniekacademie die de oprichters voor ogen hebben betreft een instituut voor levenslang leren, gericht op bouwtechniek. Het gaat niet alleen om post-HBO of cursorisch onderwijs, maar ook regulier bacheloronderwijs voor 18-jarigen. De ambitie is een HBO topinstituut. Van studenten wordt een aanzienlijke inzet gevraagd; hiertegenover staat een topopleiding met een verregaande invloed vanuit het bedrijfsleven en een baangarantie bij afstuderen. Op dit moment wordt overleg gevoerd met een HBO-instelling over mogelijke samenwerking.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.