Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brandtesten hsb-elementen leveren unieke data op

James Hardie, producent van gipsvezel- en brandwerende oplossingen, heeft nieuwe data verzameld over de brandveiligheid van gevelvullende hsb-elementen. Deze data zijn het resultaat van uitgebreide brandtesten die James Hardie jarenlang op deze hsb-elementen heeft uitgevoerd.

“Doel van het uitgebreid en jarenlang testen van deze constructie is om de ontwikkeling van een gevelbrand zo nauwkeurig mogelijk te achterhalen als de gevelopbouw uit hsb-elementen bestaat”, zegt Larson van Dijk, chief engineer bij James Hardie Group.

Steeds veiligere gevelconstructies

De James Hardie Group, waar de merken fermacell, JamesHardie en Aestuver deel van uitmaken, speelt in op de huidige ontwikkelingen in de markt die vragen om steeds veiliger gebouwde brandveilige gevelconstructies. De afgelopen jaren heeft James Hardie diverse gevelconstructies en bouwknopen met gevelvullende hsb-elementen op hun gedrag bij brand getest. Hieruit zijn unieke resultaten naar voren gekomen.

Het gaat om de knooppunten

“Met deze nieuwe testdata kunnen we de ontwikkeling van een brand in een hsb-gevel nog beter in kaart brengen. Hiermee kunnen we de prefab hsb-industrie voorzien van nieuwe kennis over brandveiligheid”, zegt Van Dijk. In het Bouwbesluit is er vooral aandacht voor de brandklasse van gevelmaterialen. Van Dijk vervolgt: “Maar de brandklasse van gevelmaterialen is niet hetzelfde als de brandveiligheid van een gevel. Bij brandklasse gaat het over brandvoortplanting over de gevel. Bij brandveiligheid gaat het er om hoe snel de brand of de rook in het volgende appartement komt. Dit omvat veel meer dan de brandklasse van het gevelmateriaal. Het gaat vooral om de knooppunten. En juist deze worden zelden getest.”

Testopstelling

Voor de brandtest zijn twee gevelvullende hsb-elementen boven elkaar geplaatst, met een betonvloer ertussen, gecombineerd met een geventileerde gevelconstructie. Hiervoor werd onder andere een traditionele opbouw van hsb-elementen gebruikt, die van binnen naar buiten zijn opgebouwd uit 12,5 mm fermacell Gipsvezelplaat, dampdichte folie, stijl- en regelwerk van 38×235 mm, gevuld met glaswol en aan de buitenzijde een brandvertragende dampopen folie. In de geteste gevel waren standaard ventilatieroosters aangebracht (55 mm hoog).

Brandontwikkeling in de spouw

Bij de tests was vooral aandacht voor de brandontwikkeling in de spouw. “Hoe de brand zich ontwikkelt in de spouw was voorheen nauwelijks zichtbaar, omdat gevelbekleding het zicht belemmert. Na het testen van de hsb-elementen zijn we te weten gekomen hoe grillig een gevelbrand verloopt en wat brand doet met de toegepaste materialen in het hsb-element”, zegt Van Dijk. De twee boven elkaar geplaatste hsb-elementen lieten zien dat ze ruimschoots voldoen aan de woningscheidingseisen (WBDBO 60 min).

Vuurlast niet afhankelijk van aandeel hout

Duidelijk werd ook dat vuurlast niet afhankelijk is van het potentiële aandeel hout in het gevelvullende hsb-element. Zo is ook onderzocht welke extra bijdrage de Powerpanel H2O levert aan de brandveiligheid in het geval van een gevelconstructie die is afgewerkt met een stuclaag of steenstrips. Uit de test blijkt dat deze cementgebonden plaat extreem stabiel blijft onder vuurbelasting. “De temperatuurstijging aan de binnenzijde van het hsb-element verloopt langzaam en de achterliggende bevestigingsmiddelen, constructiehout en glaswol worden volledig uitgenut. Nadat het constructiehout verdwijnt door de brand, valt de plaat naar binnen onder zijn eigen gewicht. Dit gebeurde tijdens de brandtest na ongeveer vier uur”, zegt Van Dijk.

Nieuwe berekeningen

Met deze testdata kan James Hardie nieuwe berekeningen maken, bijvoorbeeld of brand wordt beïnvloed door open voegen in de gevelbekleding of door hardschuim-isolatie, die over hsb-elementen wordt gezet om met beperkte (hout)diktes een hoge isolatiewaarde te realiseren. “Kortom, door de brandtesten zijn we veel te weten gekomen over de mate van brandveiligheid van gevelvullende hsb-elementen”, zegt Van Dijk.

Testresultaten

Met de resultaten uit de brandtesten is James Hardie aan de slag gegaan. “We zijn uitgegaan van bestaande hsb-elementen, die bijvoorbeeld gecombineerd worden met nieuwe isolatiesoorten met hoogrendementsisolatie om aan de huidige thermische eisen te voldoen”, legt Borgers uit. Zo bevat het onderzoek bijvoorbeeld een testrapport met testgegevens over het effect van de verschillende nagelafstanden bij het bevestigen van de Powerpanel H2O als drager voor steenstrips. Hiervan heeft James Hardie complete tabellen opgesteld. “In feite hebben we een knooppunt dat nauw op de werkelijkheid aansluit, getest”, vult Van Dijk aan. Deze testen zijn verricht door geaccrediteerde laboratoria die op Europees niveau testen uitvoeren. Op basis van deze testen wordt een expertisepaper geschreven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.