Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Brandveiligheid en geïntegreerde zonnepanelen

OPNIEUW RELEVANT – De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de brandveiligheid van zonnepanelen op daken. Vooral geïntegreerde zonnepanelen, ook wel in-dak systemen genoemd, vormen een verhoogd risico. De verwachting is dat het aantal zonnepanelen alleen maar gaat toenemen en dus ook het aandeel in-dak systemen. Een goed systeem en goede installatie zijn een minimale vereiste, maar of er verdere maatregelen nodig zijn, hangt af van de situatie.

Toen deskundigen in 2018 alarm sloegen over het toegenomen aantal branden bij zonnepanelen, was er nog vrij weinig bekend over de risico’s en oorzaken. Vandaar dat TNO onderzoek deed naar de in totaal 23 bij hun bekende brandincidenten met zonnepanelen. Zij concludeerden dat vooral in-dak systemen een verhoogd risico vormen; geïntegreerde systemen veroorzaakten naar schatting een derde van de brandincidenten, terwijl ze maar een klein deel van het totale segment vertegenwoordigen. Een Duitse studie uit 2013 (Fraunhofer ISE) concludeerde zelfs dat geïntegreerde systemen een 20 maal hoger brandrisico hebben dan andere systemen. Het lijkt inmiddels duidelijk dat je in-dak systemen niet hetzelfde kan behandelen als op-dak systemen. Maar wat is hier aan de hand en welke maatregelen kun je er tegen treffen?

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.