Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Computerserver getest als woningradiator

Vijf woningen in Nederland zijn bij wijze van proef uitgerust met een radiator, die warmte afgeeft afkomstig van een geïntegreerde computerserver.

Computerservers die aan het rekenen zijn, produceren veel warmte. Door de servers niet centraal in grote datacentra te plaatsen, maar decentraal bij de mensen thuis, kunnen de bewoners met de vrijkomende warmte gratis hun huis verwarmen. Uit de proef moet blijken wat de ervaringen van klanten en eventuele verbeterpunten zijn.

Kostenbesparing

De techniek achter de radiator komt van Nerdalize, een in 2013 opgerichte startup. Nerdalize is gehuisvest bij YES!Delft, de grootste tech-incubator van Europa. Energieleverancier Eneco heeft een zakelijk belang genomen in deze startup, die nu als eRadiator door het leven gaat. Onderzoek in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computing Science toont aan dat het concept van Nerdalize voor bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van 30 tot 55% kan opleveren. Er zijn immers geen kosten meer voor huisvesting en koeling van datacentra. Ook voor het milieu is er flinke winst, de energie wordt tweevoudig gebruikt: één keer om te rekenen en één keer om te verwarmen. Tweakers.net meldt dat de radiatoren 1 kW aan vermogen afgeven. Nerdalize betaalt voor de eindgebruiker de kosten van de verstookte elektriciteit, waarbij het bedrijf de groene stroom bij Eneco afneemt. Wanneer er geen warmtevraag is in de woning, wordt de warmte via een geveldoorvoer naar buiten afgevoerd.

Marktintroductie

In maart en april hebben vijf gezinnen verspreid over het land de server-verwarming in hun woonkamer. Deze proef past in de strategie van Eneco om duurzame innovatieve diensten te introduceren waarmee Eneco zich tot energiepartner van de klant ontwikkelt. De praktijkproef duurt minimaal tot het einde van het jaar. Op basis van de ervaringen wordt besloten of de proef wordt uitgebreid of dat het product op de markt gaat komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.