Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

CV-ketel gecertificeerd voor bijmenging 30% waterstof

ATAG Verwarming levert de eerste CV-ketel die door KIWA gecertificeerd is voor 30% waterstof bijmenging aan aardgas. De certificering geldt op dit moment voor de i28CZ-H CV-ketel. Deze ketel behoort tot de nieuwste iZ-serie en heeft dezelfde basis als alle andere ketels uit het ATAG-assortiment. Dit betekent dat op korte termijn ook de andere toestellen van ATAG gecertificeerd zullen zijn voor bijmenging met waterstof. Met de genoemde bijmenging kan een CO2 reductie van meer dan 10% worden gerealiseerd. Vorig jaar had Remeha al de primeur voor de certificering voor 20% bijmenging.

Carl Berlo-CEO ATAG Verwarming: “De markt beweegt: Van hybride warmtepomp, warmtenetten, groen gas tot waterstof – al dan niet met bijmenging. Maar wat het wordt? Niemand die het nu weet. Inzetten op één systeem is niet wenselijk. Daarom zien wij ook waterstof als één van de wegen die leiden naar CO2 neutraal. De certificering door KIWA van onze ketel voor maximaal 30% bijmenging bevestigt dit.”

ATAG blijft ook actief in de gasmarkt, want de vervangingsmarkt – ruim 400K stuks – zal ook de komende jaren blijven bestaan. CV-ketels zijn nog niet uitontwikkeld; zo is het rendement van het tapwater nog te verbeteren. En een hybride systeem is nu een combi van twee componenten. Dit kan ook één component worden.

Meer aandacht voor duurzamere oplossingen

Wel wordt de focus meer en meer verlegd naar andere – duurzamere – oplossingen dan aardgas. Hierbij is inzetten op één systeem niet wenselijk, want iedere woning vraagt om een eigen warmteoplossing. Belangrijk is om opties aan te bieden die het beste passen bij de specifieke woonsituatie. De ATAG visie rondom verwarmen is daarom gebaseerd op de 4 duurzaamheidsstappen naar CO2 neutraal. Van verwarmen met aardgas, met zon, hybride tot een All-Electric oplossing, alle mogelijkheden zijn bespreekbaar en leverbaar.

Niet alleen waterstof

Naast de genoemde waterstofontwikkelingen wordt er ook gewerkt aan trajecten m.b.t. warmtenetten. Hierbij moet worden gedacht aan afleversets en warmwater oplossingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.