Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Deurkozijnen overbodig dankzij kruislaaghout

Op aangeven van bouwer EBU is vrije school De Kleine Prins in Doetinchem uitgevoerd in kruislaaghout, in plaats van houtskeletbouw. Constructieadviseur Adviesbureau Lüning benutte de mogelijkheden daarvan maximaal, waarbij verbindingen op ingenieuze wijze grotendeels onzichtbaar zijn gehouden.

Geen deurkozijnen

In de detaillering bleek het met dit materiaal zelfs mogelijk om deurkozijnen volledig weg te laten en de deuren te laten draaien in een sponning die rechtstreeks in het hout is aangebracht. Ook de dagkanten van de kozijnen zijn zo veel mogelijk onafgewerkt gebleven. Dergelijke detailleringen stelden echter wel esthetische eisen aan de kopse kant van de elementen. “Het aanzicht daarvan is sterk afhankelijk van de methode die wordt gebruikt bij de productie van de elementen”, vertelt Emil Lüning van Adviesbureau Lüning. Vanwege de esthetische eisen viel de keuze op kruislaaghout van Kaufmann uit Oostenrijk.

Kolommen

Door te werken met kruislaaghout konden de binnenspouwbladen en de binnenwanden dragend worden uitgevoerd. Kolommen onder de gelamineerde dakspanten konden zo vrijwel overal achterwege blijven. “Voordeel van kruislaaghout is dat het boven een raamsparing werkt als een horizontale ligger, die voldoende sterk kan zijn om een dakspant te dragen.” Er waren alleen nog enkele kolommen nodig op die plekken waar de gevel over vrijwel de gehele hoogte open is.

Lees het hele verhaal over de bouw van De Kleine Prins in Bouwwereld 13. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Deurkozijnen overbodig dankzij kruislaaghout

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.