Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Dove gevel voorlopig niet uit Wet geluidhinder’

De dove gevel verdwijnt voorlopig niet uit de wet geluidhinder. Dat zegt Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs in een persbericht als reactie op een uitzending van RTL Nieuws. Volgens CHRI gaat het om ‘voorbarige berichtgeving’ die ‘leidt tot onnodige onrust nieuwbouw’.

RTL Nieuws berichtte 31 januari dat een nieuwe Wet geluidhinder ervoor zorgt dat tienduizenden nieuwbouwwoningen in de buurt van auto- en spoorwegen niet gebouwd kunnen worden. “Dit bericht is voorbarig en heeft tot onnodige onrust geleid”, aldus CHRI. “De werkelijkheid is dat er nog niets is gewijzigd. De Wet geluidhinder wordt immers in fasen gewijzigd. De eerste fase, SWUNG-1, treedt dit jaar in werking en heeft beperkte gevolgen voor de bouw van woningen of scholen op geluidbelaste locaties door de introductie van een nieuw reken- en meetvoorschrift.”

Uitzonderingssituaties

Aan de tweede fase van de wetswijziging, SWUNG-2, wordt momenteel op ambtelijk niveau nog volop gewerkt, laat CHRI weten. “De inhoud van de wijzigingen van SWUNG-2 is nog niet vastgesteld. Er wordt nagedacht over een vereenvoudiging van het systeem met verschillende grenswaarden waarbij allerhande uitzonderingssituaties worden teruggebracht. De dove gevel is zo een uitzonderingssituatie.”

Handhaving dove gevel

In het vertrouwelijk rapport waar RTL op doelt, zijn onder meer de gevolgen in beeld gebracht in het geval de dove gevel wordt afgeschaft. Of de dove gevel daadwerkelijk wordt afgeschaft staat nog helemaal niet vast, aldus CHRI. “Integendeel, het advies van de ambtelijke werkgroep is juist om de dove gevel te handhaven omdat de gevolgen van afschaffing onverantwoord groot zijn.”

De bebouwingsmogelijkheden voor geluidbelaste locaties zijn nog steeds legio, aldus CHRI, met naast dove gevels onder meer ook Stad & Milieu-trajecten en gebouwgebonden geluidschermen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.