Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Duurzame keuzes bij Nijmeegse school

Het Mondial College in Nijmegen is de eerste school in het voortgezet onderwijs met een duurzaamheidscertificaat. Onder meer de toepassing van bodemwarmte en -koeling, vegetatiedaken en zonnecellen in het glazen dak van het atrium hebben bijgedragen aan het behalen van het BREEM-NL Good nieuwbouw oplevercertificaat.

Kenmerkend in het ontwerp van Factor Architecten is het kleurgebruik en de glazen elementen. Samen met IA Groep, waarvan Factor Architecten onderdeel is, werd de voorbereiding van de certificering begeleid en werden samen met de opdrachtgever bewuste, duurzame keuzes gemaakt.

Eigen kleur metselwerk

Het gebouw bestaat uit drie bouwblokken met daarin de theoretische leerweg van het VMBO en de praktijkgerichte sectoren Techniek, Economie en Zorg & Welzijn. Ieder bouwblok heeft een eigen kleur metselwerk en elke afdeling een eigen kleur vulling in de aluminium profielen. Ook in het interieur is die kleur doorgevoerd in onder andere de vloerbedekking en de wandafwerking.

De blokken worden met elkaar verbonden door de tweede verdieping. Deze bovenste laag, met een compositie van alle afdelingskleuren, herbergt de gemeenschappelijke theorie- en praktijklokalen en staffuncties. Ook in het sportgebouw tegenover de school komen de afdelingskleuren terug.

Grote glazen pui

In de ruimte tussen de vleugels van het gebouw en onder de overkragende tweede verdieping bevindt zich de ruime aula waarin ontmoeting centraal staat. Deze ruimte heeft door zijn grote glazen pui een fraaie relatie met de buitenruimte en biedt tevens zicht op de verschillende onderwijsafdelingen. Verder heeft iedere afdeling zijn eigen etalage gekregen. Daarin kunnen de leerlingen aan de buurt laten zien wat ze geleerd en gemaakt hebben.

Driehoekig atrium

Centraal in het gebouw bevindt zich een driehoekig atrium met een glazen dak. In het glas van dit dak zijn zonnecellen opgenomen, waardoor de duurzame opwekking van energie ook in het gebouw zichtbaar wordt. Naast de zonnecellen in het atriumdak zijn er talrijke andere duurzame keuzes gemaakt in het ontwerp. Waaronder een WKO-installatie, waterbesparende kranen en toiletten, daglichtgestuurde verlichting.

Bijenkasten op het dak

Ook aan flora en fauna is gedacht. Zo zijn er nestkasten voor gierzwaluwen, staan er bijenkasten op het dak en is de spouw in de buitenmuren bereikbaar voor vleermuizen. De beplanting op en rondom de school is zodanig gekozen dat aanvullende irrigatie niet nodig is.

Beeld: Factor Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Duurzame keuzes bij Nijmeegse school

 • Leon

  @TheoR
  Volgens mij wel. Wat dat betreft vervalt ‘duurzaamheid’ zo langzaamaan in dezelfde categorie als ‘architectuur’. Zolang het er niet alledaags uitziet en de bedenker er een leuk verhaal bij verzint ben je binnen. Hang er vervolgens nog een of andere nietszeggende award aan en het cirkeltje is weer rond.

 • TheoR

  Leon, schat ik je goed in als ik veronderstel dat wij elkaars betoog begrijpen?

 • Leon

  Tegenwoordig is alles als duurzaam te betitelen Theo. Maak een massief gebouw met wanden en vloeren van 2 meter gewapend beton en het is duurzaam want het blijft 300 jaar staan. Maak een gebouw van onbehandeld vuren en het is duurzaam want het gekapte bos is in no-time weer aangegroeid. Maak een gebouw van oude asbestplaten en het is duurzaam omdat je de afvalberg beperkt. Maak een gebouw met een dak vol zonnepanelen en het is duurzaam want je hebt gratis energie. Maak een gebouw zonder zonnepanelen en het is duurzaam want je zit niet met de milieubelasting van die ellendige zonnepanelen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

 • TheoR

  “Duurzaam”; het meest misbruikte woord op dit moment. Zou onze wetgeving voorzien in een straf of boete op misleidend woordgebruik dan waren hele volksstammen inmiddels failliet dank zij dit woord. Dit gebouw ziet er overigens heel goed uit maar zijn bijvoorbeeld de industriële gevelbekledingen hooguit 20 jaar de moeite van het aanzien waard? Renderende levensduur van PV-cellen, opgenomen in dure meerlaagse dakbeglazing hooguit 20 jaar? Ons hedendaagse bouwen voor 20 tot 30 jaar gebruik en dan….? Het woord “duurzaam” moet mijns inziens toch eens op de schop.

 • Mooi project.
  Goed dat er middelen voor zijn gevonden. Een voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid.
  De school mag dit met trots uitdragen. Duurzaamheid krijgt vast nu nog meer aandacht in het onderwijs aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.