Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Garantieplan verzekert buitengevelisolatie tegen verborgen gebreken

Stichting Gevel Garantieplan komt met een totaalconcept voor buitengevelisolatie, afgewerkt met steenstrips of stucwerk. Het concept is inclusief advies in de planfase, controles in de bouwfase en een verzekerde garantie van 10 jaar op het eindproduct – ook tegen verborgen gebreken. Eventuele schade aan de gevel, bijvoorbeeld veroorzaakt door scheurvorming, lekkages en loskomende steenstrips, wordt via het Gevel Garantieplan vergoed.

Hoewel buitengevelisolatie met afwerking steeds vaker wordt toegepast, constateert Stichting Gevel Garantieplan dat er vanuit de overheid nog geen echte kwaliteitscontrole op deze systemen plaatsvindt. Als gevolg daarvan zouden er aanbieders op de markt kunnen komen die de kwaliteit niet zo nauw nemen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast stelt de stichting dat het voor applicateurs moeilijk is om voortdurend op de hoogte te blijven van alle nieuwe systemen met steenstrips en pleistermaterialen die op de markt komen. Dat terwijl actuele kennis van alle materialen, hun toepassingen, hun duurzaamheid en de afdichting op randproducten wel belangrijk is om de kwaliteit van het systeem te kunnen borgen.

Vakmensen en betrouwbare fabrikanten

Stichting Gevel Garantieplan verzekert een bouwproject alleen als er gekozen is voor een Europees gecertificeerd systeem van een betrouwbare fabrikant. De montage moet gebeuren door goed opgeleide, gecertificeerde vakmensen die de isolatieplaten, verlijmingsmaterialen en de steenstrips of het stucwerk goed op elkaar kunnen afstemmen, zodat ze samen één solide systeem vormen.

Gevel Adviesplan

Om zeker te weten dat de kwaliteit van het systeem en de applicateur voldoen aan de strenge eisen van de verzekering, schakelt Stichting Gevel Garantieplan het Gevel Adviesplan in. Onder deze – nieuwe – naam bundelen de experts van Uni-Advies BV en Vochtadvies Nederland BV hun krachten. Een onafhankelijke adviseur van Gevel Adviesplan kijkt in de ontwerpfase mee naar het Plan van Aanpak dat nodig is voor de vergunningverlening. De adviseur zorgt ervoor dat het plan aan alle eisen van het Centraal overleg bouwconstructies (COBC) voldoet. Daarmee loopt het Gevel Adviesplan vooruit op de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) die in aantocht is.

Kwaliteitsmonitoring

Om zeker te weten dat het project daadwerkelijk wordt uitgevoerd zoals in het Plan van Aanpak beschreven staat, voeren de experts van het Gevel Adviesplan periodieke inspecties en metingen uit tijdens de bouw en in de jaren daarna. Alleen bouwprojecten die op deze manier gemonitord worden, kunnen via het Gevel Garantieplan voor 10 jaar verzekerd worden. De kwaliteitsmonitoring bestaat uit onafhankelijke gevelinspecties die meestal om de week plaatsvinden op de bouwlocatie. Details die eerder zijn besproken en beschreven in de ontwerpfase worden tijdens de uitvoering gecontroleerd.

Concrete controles

Gevel Adviesplan voert de volgende inspecties uit:

  • Trekproeven op de hechting van de onderlinge componenten.
  • Blowerdoormetingen t.b.v. de luchtdichtingen Qv10 tests.
  • Diverse berekeningen van brand, contactgeluid, isolatiewaarden enz.
  • Vochtmetingen en gespecialiseerde droogtechnieken.

Ook na de oplevering worden regelmatig testen uitgevoerd op speciale samples die onder de juiste condities bewaard worden door de Stichting Gevel Garantieplan. Alle data die tijdens de bouw en gedurende de levensduur van de gevel gemeten zijn, worden gearchiveerd. Zo kan achteraf altijd worden gecheckt of de beoogde kwaliteit daadwerkelijk geleverd is.

Trainingen voor applicateurs

Stichting Gevel Garantieplan werkt nauw samen met de Stichting Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrips. Deze stichting organiseert trainingen voor applicatiebedrijven en certificeert betrouwbare vakmensen en installateurs. In Nederland zijn ongeveer 50 verwerkers goed opgeleid om zo’n gevelisolatiesysteem op de juiste manier aan te brengen. Daarnaast voldoen acht van de veertien Nederlandse fabrikanten/importeurs aan de Europese kwaliteitsnormen. Een lijst met betrouwbare applicateurs en fabrikanten kan opgevraagd worden bij de Stichting Gevel Garantieplan.

Voor meer informatie zie www.gevelgarantieplan.nl en www.stichtingkgs.nl.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.