Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Glazen liggers ondersteunen glasroeden

Een atrium koppelt de uitbreiding van het gemeentehuis Veenendaal aan het bestaande gebouw. Inbo Eindhoven ontwierp voor dit atrium een glasdak van circa 11,5 x 13,8 meter. Om het dak een zwevend aanzien te geven, is gekozen voor glazen liggers die hele lichte glasroeden ondersteunen.

Inbo koos als hoofddraagconstructie voor vier staalprofielen IPE500 (hoh 2700 mm), waar op aan beide zijden een stalen plaat is gelast. De glasruiten maken hun overspanning haaks op de hoofddraagconstructie. De naden tussen de glasruiten zijn aan de bovenzijde structureel gekit. Niettemin zijn de ruiten aan de onderzijde wel voorzien van glasprofielen. Deze glasprofielen vormen tevens de tweede waterkering.

Kleinste profielen

Voor de glasprofielen dwars op de staalconstructie hebben Brakel Atmos en Inbo gekozen voor de kleinste afmeting die Brakel Atmos in het assortiment heeft. Dit is echter een glasroede die slechts een geringe dragende functie kan hebben. Daarom steunen ze met ronde pootjes (ø35, hoh 750 mm) af op glazen liggers die tussen de stalen kokerprofielen zijn opgehangen. Een rechtstreekse oplegging op deze glazen liggers wilde de architect niet omdat hij het dak hoger boven de staalconstructie wilde tillen. Daarbij maakten de pootjes het ook mogelijk om te variëren in hoogte en zo een heel licht geknikt zadeldak te maken.

Schoenen

De glazen liggers zijn in U-vormige schoenen opgehangen aan de staalconstructie. De schoenen zijn zo hoog mogelijk geplaatst, waardoor de bovenkant van de glazen ligger ruim boven het staal uit komt. De glazen liggers zijn uitgevoerd in drie lagen floatglas van elk 12 mm en steeds twee lagen pvb-folie ertussen.

De uitbreiding van het gemeentehuis is inmiddels in gebruik genomen. Op 25 juni wordt een open dag  gehouden. De bouw is uitgevoerd door Heijmerink Bouw.

Meer over het glasdak van het gemeentehuis Veenendaal is te lezen in Bouwwereld 6 van 20 mei 2011. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Glazen liggers ondersteunen glasroeden

  • Rik Visscher

    De genoemde ronde pootjes in het artikel (onder de glasroeden) zijn vierkante pootjes (zie foto 4 en beschrijving bij detail 3), Doet niets af aan het mooie ontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.