Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gouden Piramide voor Nieuwe Ooster

Begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam heeft afgelopen weekend de Gouden Piramide ontvangen. De prijs voor inspirerend opdrachtgeverschap werd door minister Bussemaker van OCW overhandigd aan directeur Marie-Louise Meuris. De Nieuwe Ooster ontving de prijs vanwege de meerjarige restauratie van het park en de gebouwen. Naast een trofee bestaat de prijs uit een geldbedrag van 50.000 euro en een architectuurplaquette.

Renovatie en vernieuwing

De Nieuwe Ooster -zowel het park als de bebouwing- werd in 1889 ontworpen door landschapsarchitecten Leonard Anthony Springer. In 2001 startte een grootschalige renovatie en vernieuwing. Karres en Brands landschapsarchitecten maakten hiervoor een plan. Bierman Henket Architecten pakte het plan verder op. ‘Opschonen en transformeren’, omschrijft architect Janneke Bierman de aanpak. ‘Er was in de loop der tijd heel wat bij- en aangebouwd in het entreegebied. Zicht-assen waren verdwenen. We hebben oorspronkelijke tekeningen bestudeerd en zijn gaan leeg pellen, zodat het landschap weer zichtbaar wordt.’ Het terrein kreeg ook een nieuw kantoor met een aantal rouwkamers. Bij de bestaande, gepleisterde aula van architect Leupen uit 1939 werd een latere uitbreiding gesloopt en een nieuw symmetrisch volume (een crematorium met een huid van strekmetaal) toegevoegd.

Geen geluidsoverlast

Dat met de transformatie van de begraafplaats zoveel tijd is gemoeid, komt vooral omdat de begraafplaats in gebruik blijft terwijl er wordt verbouwd, legt Bierman uit: ‘Dit is een hele drukke stedelijke begraafplaats en je wilt geen geluidsoverlast veroorzaken tijdens plechtigheden. De aannemer werkt dus alleen tussen 6 en 10 uur ’s ochtends en ’s avonds.’

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.