Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Groen speelhuis voor kinderen

Sinds gisteren staat op de Floriade in Venlo een ‘Kidshouse’ dat volledig uit innovatieve groene bouwmaterialen is gemaakt. Alle onderdelen van het speelhuis zijn gemaakt op basis van natuurlijke grondstoffen zoals landbouwafval, hennep, boomschors en aardappelschillen. Dat zorgt ervoor dat het huis volledig recyclebaar is.

Het Kidshouse is ontworpen door 2D3D. Meer dan tien Europese bedrijven hebben onderdelen voor het huis aangeleverd. Zo bestaat de beplating uit geperst stro en de binnenmuren uit kokos en hennep. De kinderen kunnen in het huis niet alleen spelen, ze leren ook iets over het huis en de gebruikte materialen.

Kabelgoten van aardappelschillen

De wandcontactdozen en kabelgoten in het kinderhuisje bestaan vrijwel volledig uit aardappelschillen en maïs. Het bedrijf Connex heeft ongeveer 1 pond aardappelen nodig om voldoende bioplastic te produceren voor een kabelgoot van een meter lang. De kabelgoten en wandcontactdozen hebben allemaal een eigen kleur gekregen door middel van kleurstof uit bieten (rood), spinazie (groen) of koolstof (zwart). Hierdoor zijn ze volledig natuurlijk afbreekbaar.

Ecoboard gemaakt van stro

De beplating van het kinderhuisje bestaat uit Ecoboards. Dit materiaal wordt volledig gemaakt van landbouwoverschotten, zoals stro en andere restproducten. Deze worden eerst vermalen en vervolgens met behulp van een natuurlijke hars gebonden en geperst. Elke plaat Ecoboard van 3 vierkante meter maakt het kappen van een boom van 2 meter hoog en 25 centimeter dik overbodig. Bovendien zijn de platen van landbouwoverschotten sterker dan die van hout.

Vloeren en wanden die de lucht zuiveren

De binnenwanden en vloeren van het kinderhuisje bestaan uit gips en papiervezels afkomstig uit gerecycled afval. De platen kunnen schadelijke stoffen uit de lucht binden en afbreken, waardoor ze bijdragen aan een gezond woon- en werkklimaat. Dat komt doordat ze zijn bedekt met een laag keratine, een eiwit uit schaapswol dat schadelijke stoffen via een chemisch proces aan zich bindt en afbreekt. Schaapswol isoleert daarnaast.

Olievrije dakbedekking

Het bedrijf Derbigum heeft als eerste in de wereld een witte dakbedekking ontwikkeld op basis van plantaardige oliën die een waterdichte laag vormen. Dankzij de reflecterende witte bovenlaag wordt de oppervlaktemperatuur van het dak in de zomer niet hoger dan vijfenveertig graden, waardoor die een verkoelend effect heeft. Na afloop van de gebruiksperiode van dertig jaar kan de dakbedekking in zijn geheel worden verwerkt tot een nieuwe dakbedekking.

Plafondbalken duurzaam hout

De balken in het plafond van het kinderhuisje zijn gemaakt van gelamineerd vineerhout van fabrikant Metsä Wood. Ze zijn gemaakt van duurzaam Europees vurenhout afkomstig uit speciale kweekbossen in Finland. Deze worden duurzaam beheerd, wat wil zeggen dat voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant.

Isolatiemateriaal van suiker

Het kinderhuisje wordt geïsoleerd door platen gemaakt van BioFoam. Dat is een gepatenteerd isolatiemateriaal dat volledig bestaat uit plantaardige producten. BioFoam wordt gemaakt met behulp van biopolymeren, die op hun beurt kunnen worden gewonnen uit suiker. De foambolletjes zien er hetzelfde uit als piepschuim en hebben ook dezelfde eigenschappen. Fabrikant Synbra maakt er isolatieplaten van die meer dan twintig jaar meegaan. Daarna hoeven ze niet in de afvalbak te verdwijnen, maar kunnen ze volledig worden hergebruikt in nieuw isolatiemateriaal. Als dat niet gebeurt, zijn ze biologisch afbreekbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Groen speelhuis voor kinderen

  • Wat een mooi initiatief. Ik zie nog wel een uitdaging voor de glijbaan. Die lijkt mij niet gemaakt van een duurzaam innovatief bouwmateriaal gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.