Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Grootste groene gevel ter wereld

Aan de gevel van het nieuwe Europese distributiecentrum van Nike in de Belgische gemeente Laakdal groeit de grootste groene gevel ter wereld. De groene wand heeft een oppervlakte van meer dan 2.000 m2. Het toegepaste gevelsysteem, LivePanel, bevat een zorgvuldig geselecteerd plantenassortiment. Het nieuwe gebouw van het sportmerk werkt met geheel hernieuwbare energie afkomstig van onder andere zonnepanelen, windturbines en geothermie.

Modulaire LivePanel-systeem

De plantenwand van het nieuwe gebouw van Nike is opgebouwd uit het modulaire LivePanel-systeem van Mobilane, leverancier van innovatieve groensystemen. De groene wand is niet grondgebonden en bevat in totaal 11.000 verwisselbare plantcassettes. Elke rij met cassettes wordt in een aluminium gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterbuffer. De planten in de cassettes worden automatisch van water voorzien door een capillair watergeefsysteem dat wordt aangestuurd door sensoren in de wand. Het innovatieve systeem is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is de plantenwand volledig recyclebaar.

Geïntegreerd irrigatiesysteem

Voor installatie en onderhoud is BSI Bomenservice uit Baarn verantwoordelijk. De reusachtige plantenwand met een kleine 100.000 planten zoals Alchemilla, Bergenia, Campanula, Geranium en Nepeta voorziet in een geïntegreerd irrigatiesysteem dat permanent zorgt voor voldoende vocht en plantenvoeding.  Nike eiste een duurzame groene gevel met zo min mogelijk watergebruik. Na een uitgebreide inventarisatie van beschikbare systemen is er, in overleg met het architectenbureau van Nike, gekozen voor LivePanel van Mobilane. ‘Het minimale watergebruik, het relatief lage gewicht en de bewezen werking van het groene gevelsysteem in combinatie met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding gaven de doorslag’, aldus BSI Bomenservice en Mobilane.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.