Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Grootste kabelnetgevels van Europa

De Markthal in Rotterdam, een ontwerp van architectenbureau MVRDV en advies- en ingenieursbureau DHV, zal de grootste kabelnetgevels van Europa krijgen. Design & Build Bedrijf Octatube uit Delft gaat de gevel uitvoeren.

Het ontwerp van MVRDV heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. De glazen gevel is verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Samen vormen de de kabels een afgespannen net, vergelijkbaar met een tennisracket. Hieraan worden glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een vierkante afmeting van 1485 bij 1485 mm hebben.

De gevel kan in het midden maximaal 70 centimeter uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. De afgelopen jaren zijn afgespannen glazen kabelgevels een opkomende trend in de architectuur, maar nog nooit op zo’n grote schaal toegepast binnen Europa. Een van de technische uitdagingen voor de structurele gevels van de Markthal is het omgaan met de hoge voorspankrachten. Deze moeten worden afgedragen naar de zompige Nederlandse grond.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Grootste kabelnetgevels van Europa

  • bertus

    de maximale doorbuiging zal bdus op de halve hoogte zijn, op 2 meter hoog is die al veel minder hoog. en die harde wind, windkracht… 15? komt zelden vor. dus in het dagelijkse leven zul je het waarschijnlijk nauwelijks merken. de maximale hoekverdraaiing van de panelen ten opzichte van elkaar zal niet significant groter worden. de doorbuiging zal in verhouding zijn met de overspanning.
    wanneer de trekkrachten kunnen worden opgevangen lijkt het me zeker maakbaar.

  • Jacco

    Deze grootte is dus nieuw, en de gevel kan in het midden 70cm. uitwijken.
    Zo groot van totaalafmeting is dus een uitdaging, waarbij dan de vraag hoe veilig is het werkelijk? want van die grootte is dan geen expertise, en hoe veilig voel je je als je er direct achter staat want daar beginnen meteen de eerste marktkramen, zowel voor de marktkoopman als de klanten als ze bij wind een gevel heen en weer zien slingeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.