Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Diversiteit bij ontwerpen Tiny House

Vorige week zijn de 25 winnaars van de prijsvraag ‘Bevrijd Wonen. Jouw Tiny House in Almere!’ bekendgemaakt. De prijswinnende ontwerpen in de categorieën: pioniers, tijdelijk en permanent, vormen samen een mooie afspiegeling van de totaal 245 inzendingen die Almere voor haar BouwExpo Tiny Housing mocht ontvangen.

Anders bouwen

Rijksbouwmeester Floris Alkemade raakte geïnspireerd door de keur aan ontwerpen: ‘Ik ken Almere als dé stad van het experimentele bouwen, en toch ben ik altijd weer verrast door de innovativiteit en creativiteit waar de stad letterlijk ruimte aan geeft. Hier kan Nederland nieuwe kennis opdoen over anders bouwen.’ De winnende plannen kunnen worden gerealiseerd in het hart van de grootste zelfbouwwijk van Nederland: het Homeruskwartier in Almere Poort.

Uitvoerbare ontwerpen

Het grote aantal ideeën heeft de jury verrast. Juryvoorzitter burgemeester Franc Weerwind: ‘De keuze voor klein wonen is voor veel mensen niet alleen maar een economische of ecologische. Heel bijzonder dat mensen ‘het kleine’ in het leven omarmen en dat als basis voor een huis zien.’ De keuze voor de 25 winnende ontwerpen was een hele lastige. Weerwind: ‘De diversiteit was zo groot dat ze soms onmogelijk met elkaar te vergelijken waren. We hebben een aantal hele innovatieve en opvallende, maar ook hele betaalbare en uitvoerbare ontwerpen uitgekozen.’

De bekendmaking vond plaats tijdens het symposium Bouw Betaalbaar Anders dat wethouder Tjeerd Herrema opende. Voor hem zijn alle inzendingen winnaars. ; Het zou mooi zijn als de bouwsector nog meer van deze prachtige ideeën kan adopteren. De Almeerse ontwikkelaars beginnen deze week al met een bezoek aan de maquettetentoonstelling.’

BouwEXPO-terrein

De winnaars krijgen de mogelijkheid hun plannen verder uit te werken en uiteindelijk te realiseren op het BouwEXPO-terrein in Almere Poort. Het komende jaar kan heel Nederland de voortgang volgen en naar verwachting in de loop van 2017 de eerste Tiny Houses daadwerkelijk bezoeken.

Alle inzendingen , een speciale publicatie met de winnende ideeën en het juryrapport zijn te vinden op www.bouwexpo-tinyhousing.nl. Alle inzendingen zijn tot 1 september (in de zomervakantie op afspraak) te bekijken in de tentoonstelling ‘Tiny Housing Ontdekt’ in de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) in Almere.

Foto: Adrienne Norman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Diversiteit bij ontwerpen Tiny House

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.