Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Handgemaakte tegels voor Dudok aan ’t IJ

Het Havengebouw aan de De Ruyterkade in Amsterdam is onlangs flink gerenoveerd. Het gebouw van architect Dudok kreeg onder andere een nieuwe pui, andere verlichting en domotica en een vernieuwd interieur. Fokkema & Partners Architecten gaf het gebouw zijn nieuwe uiterlijk, waarbij wel rekening gehouden moest worden met de monumentale status van het pand.

Hand gegoten tegels

Het Havengebouw heeft ook een eigen restaurant, dat bij de opening op 9 juli de naam ‘Dudok aan ’t IJ’ kreeg. Opvallend zijn de tegels die zijn gebruikt voor de koffiebar en het buffet. Deze tegels zijn door Fokkema & Partners speciaal in de stijl van Dudok ontworpen en met de hand gegoten door Koninklijke Tichelaar Makkum.

Glazen pui

Ook de buitenkant van het havengebouw werd onder handen genomen. De bestaande samengestelde glaspuien met enkel glas in de entree hebben plaats gemaakt voor een volledig glazen pui met dubbel, zonwerend glas. Een ruime spiraaltrap verwijst naar een in 1990 gesloopte marmeren trap. In het restaurant zijn materialen gebruikt die verwijzen naar de scheepsbouw, zoals geblauwd staal en massief eiken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.