Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

House of Tomorrow Today is af

Het eerste huis in Nederland dat volgens de Active House en Slimbouwen-principes is gebouwd, is klaar. De woning staat in Sterksel en heeft de naam House of Tomorrow Today gekregen.

Scherpe ambitie

Initiatiefnemer en bewoner Jos Lichtenberg is hoogleraar productontwikkeling aan de TU Eindhoven, bedenker en voorzitter van de stichting Slimbouwen en mede-eigenaar van Inno-Experts. KAW/e architecten en adviseurs ontwierp de woning. De ambitie was scherp: een energieleverend huis bouwen zonder concessies te doen aan het wooncomfort. 

Twee uitgangspunten

Jos Lichtenberg was het aan zijn stand verplicht Slimbouwen als uitgangspunt te nemen, maar hij was daarnaast ook enthousiast over de Active House-visie. Daarom integreerde hij beide opvattingen. Sinds deze zomer wonen Jos Lichtenberg en zijn vroeg Karin in de woning, die ook nog een Bed & Breakfast herbergt.

Dynamische schil

Het House of Tomorrow Today heeft een dynamische schil die reageert op veranderende omstandigheden. Sensoren monitoren zowel de binnen- als buitenkant. Wordt het CO2- of vochtgehalte binnen te hoog, dan openen de ramen automatisch. Op de bovenverdieping zijn Velux-dakramen geplaatst die automatisch sluiten bij regen. Alle systemen zijn overigens wel handmatig aan te passen.

Excursie

Nu de woning in gebruik is, start er een onderzoek naar de energieprestaties en leefbaarheid door de TU Eindhoven. Op donderdag 25 september kan het huis worden bezocht tijdens een excursie van Velux Nederland, één van de partners van het initiatief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “House of Tomorrow Today is af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.