Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Houten dak in chemische industrie

DSM Fibre Intermediates bouwt een nieuwe ammoniumsulfaatfabriek op de Chemelot-site in Geleen. Voor onder meer de dakconstructie van een betonnen opslaggebouw is gekozen voor een houtconstructie. Cruciaal in het ontwerp is de toepassing van een brandvertragende vuren triplex plaat van Metsä Wood.

De keuze voor hout is onder meer ingegeven door de keuze voor een duurzaam bouwmateriaal. Daarnaast heeft ammoniumsulfaat, in combinatie met vocht, agressieve eigenschappen voor traditionele bouwmaterialen zoals staal en beton. Hierdoor moeten vaak aanvullende beschermende maatregelen worden genomen. Hout daarentegen is vanwege zijn natuurlijke resistentie uitermate geschikt als bouwmateriaal voor een project met een dergelijke industriële gebruiksbestemming.

Het opslaggebouw heeft een oppervlak van circa 4.300 m2. De Groot Vroomshoop, leverancier van houtconstructies, kreeg van aannemer BAM Civiel Zuidoost de vraag of zij houten platen kon leveren als type FR (Fire Resistant) met een Europese brandklasse B-s2, d0. De ontwerpende partij, Tebodin Netherlands, wilde een brandveilig gebouw realiseren door de brandveiligheid bij de bron aan te pakken, in plaats van veiligheidsvoorzieningen te treffen die de gevolgen van een brand moeten beheersen. Toepassing van Metsa Spruce FR triplex platen levert een belangrijke bijdrage aan het verlagen van de aanwezige vuurlast. Op basis van gelijkwaardigheid konden hierdoor andere maatregelen in het ontwerp, zoals compartimentering, achterwege blijven. Dit komt de functionaliteit van het gebouw, en uiteraard het kostenaspect, zeker ten goede.

Behandeld oppervlak

Metsä Spruce FR is een 6-laagse triplex plaat van Fins vuren van 18mm dik. Het behandelde oppervlak geeft een brandklasse B-s2, d0: In geval van brand verspreidt deze zich zeer traag (B), produceren de behandelde platen slechts een beperkte hoeveelheid rook (s2) en is er geen gevaar voor vallende brandende druppels (d0).

De dakelementen met een afmeting van 2,44 x 4,25m, zijn opgebouwd uit een volhouten balklaag in hoogte variërend tussen 170 en 220mm. De behandelde vuren plaat is direct in het zicht gebleven en zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling. Kosten van verdere afwerking met bijvoorbeeld een gipsplaat kunnen achterwege blijven. De prefabricage zorgde voor een snelle en veilige montage; het geringe gewicht van de elementen voor een relatief lichte onderconstructie.

Houten spanten

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid heeft Tebodin ook in het gebouw voor Vrachtwagenverlading gekozen voor een houtconstructie, bestaande uit houten spanten in combinatie met de 18mm PEFC-gecertificeerde vuren constructie platen. De gelamineerde spanten (GL28) zijn over gedimensioneerd om zo de brand eis van 30 minuten en op enkele plaatsen zelfs 60 minuten te bereiken.

De DSM fabriek – onder de naam Next Generation Sulfa – omvat diverse bouwdelen waaronder het Crystallizer-gebouw (het hart van de nieuwe fabriek), een tankenpark, een opslaggebouw en een vrachtwagenverlading. BAM Civiel Zuidoost heeft de civiele en bouwkundige werkzaamheden eind 2014 nagenoeg afgerond. Stork Technical Services verzorgt op dit moment de opbouw van de installaties. Medio 2015 dient de gehele fabriek de status ‘mechanical complete’ te hebben, waarna DSM de fabriek kan opstarten. Tebodin Netherlands B.V. zorgde niet alleen voor het bouwkundige ontwerp en constructieve berekeningen van de diverse bouwwerken, maar heeft ook het ontwerp van de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en instrumentatie-technische installaties uitgevoerd. De Groot Vroomshoop leverde de complete houtconstructie inclusief gelamineerde spanten.

Meer informatie: Metsäwood, Apeldoorn, metsawood.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Houten dak in chemische industrie

  • Goedemorgen,

    Eén onmisbare partij is helaas niet genoemd in het artikel over het project Next Generation Sulfa, dit is STEP Engineering uit Emmen.
    STEP Engineering heeft in opdracht van BAM Civiel Zuidoost voor de beide houtconstructies de complete constructieberekeningen, de modellering in 3D en al het overig benodigde tekenwerk verzorgd, dus van 3D-model tot uitvoeringstekeningen van de houtconstructies en het bijbehorende benodigde staalwerk.

    Met vriendelijke groet,
    Tjalling Postma
    Directeur STEP Engineering BV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.