Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

HvA eerste hogeschool met OpenBIMlab

De hogeschool van Amsterdam beschikt sinds kort als eerste hogeschool van Nederland over een fysiek OpenBIMlab. Een leer- en onderzoeksomgeving waarin bedrijven kunnen ontdekken wat BIM voor hen kan betekenen.

Building Information Modeling (BIM) bestaat al jaren, maar is een ontwikkeling in de bouwwereld die de komende tijd steeds verder wordt benut en uitgediept. BIM software wordt ingezet om tot een betere samenwerking en communicatie in de bouw te komen. Op dit moment zijn er echter nog verschillende interpretaties in de markt over wat BIM is en wat het kan betekenen voor opdrachtgevers en ketenpartners. Initiatiefnemer lector Willem Verbaan: “Zij kunnen nu hun eigen knelpunten op het gebied van ketendigitalisatie laten onderzoeken door HvA-studenten.”

Simulatie

Binnen het OpenBIMlab is alle benodigde software aanwezig waarmee studenten het complete bouwproces kunnen simuleren. Zo kan alle gebouwinformatie integraal beschikbaar worden gesteld aan de verschillende bouwdisciplines. “Omdat het lab beschikt over een grote diversiteit van BIM oplossingen komen zowel de studenten als de bedrijven al snel tot nieuwe inzichten. Onderzoeken kunnen voortkomen uit interne opleidingstrajecten, onderzoeksprojecten en vraagstukken uit de markt.”

Kennisuitwisseling

Het OpenBIMlab is opgezet en gefaciliteerd door Oadis, gespecialiseerd in open BIM concepten. “In het lab staat centraal dat alle informatie tussen ketenpartners met open standaarden wordt uitgewisseld, conform het beleid van overheidsinstanties zoals Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat”, aldus Joost Wijnen van Oadis. Zijn netwerk omvat landen die koplopers zijn met het voorschrijven en toepassen van open standaarden BIM, zoals Singapore, Zuid-Korea, Australië, Scandinavië en Amerika. Hierdoor zal de internationale kennisuitwisseling worden bevorderd, bijvoorbeeld door het opzetten van studenten uitwisselingstrajecten binnen het OpenBIMlab.

Onderzoek

De totale lifecycle van projecten komt aan bod in het OpenBIMlab, van haalbaarheidstudie tot beheer. Ook de integratie van GIS en BIM staat hoog in het vaandel: van gebiedsontwikkeling tot het assetmanagement van civiele projecten of inventarismanagement van vastgoed. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de gevolgen en mogelijkheden van BIM in relatie tot de bestaande contractvormen met bijbehorende (nieuwe) rollen en verantwoordelijkheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “HvA eerste hogeschool met OpenBIMlab

  • Joost Wijnen - Oadis open BIM

    @P.Heijnen: We gebruiken idd de ervaringen uit genoemde landen; dat komt goed uit, want sinds vandaag heeft Nederland zich (eindelijk) ook aangesloten doordat open (IFC) BIM voorgeschreven wordt bij de RGD! http://www.rgdbim.nl

    De link naar IEA is echter nog niet gemaakt, ondanks dat wij sinds 2004 met BIM idd TCO, LCC en energiesimulaties doen. Ik zou er graag eens over de mogelijkheden sparren!

    @G.Bouwman: we hebben erg goede ervaringen met MBO-ers en BIM: een pragmatische onbevangen benadering werkt het beste als je met BIM wil beginnen! http://goo.gl/hKbC8

  • P. Heijnen

    Mooi dat het onderwijs dit oppakt. In internationaal verband, (IEA, meer specifiek IA ECBCS) wordt al jaren lang gewerkt aan diverse BIMS systemen. Ik neem aan dat men dankbaar gebruik gaat maken van ervaring in het buitenland?

  • g.bouwman

    Geachte redactie,
    Ik wil graag eens kijken of dit ook te gebruiken is voor onze leerlingen mbo niv 4 werkvoorbereiders timmerindustrie,
    zou u contact met mij willen opnemen.
    G.Bouwman
    0348-466440

    Bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.