Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Klei is vernieuwbare grondstof

Klei in de Nederlandse uiterwaarden, de grondstof voor keramische bouwmaterialen (bakstenen en dakpannen), is een zichzelf vernieuwende grondstof. Dit blijkt uit studie door onderzoeksinstituut Deltares samen met de Universiteiten van Utrecht en Wageningen.De sedimentatie (neerslag) van nieuwe kleideeltjes is gemiddeld 1 cm per jaar. Door de constante aanvoer hiervan blijft de voorraad klei oneindig beschikbaar. Daarbij komt nog, dat over een groot aantal jaren gezien minder wordt gewonnen dan de rivieren in de uiterwaarden afzetten.Met het onderzoek kan klei, samen met hout en bijvoorbeeld schelpen, gerangschikt worden in de categorie vernieuwbare grondstoffen. De studie is geaccepteerd voor publicatie in het gerenommeerde vaktijdschrift Journal of Soils and Sediments.

Vernieuwbaarheid
Bij ‘vernieuwbare grondstoffen’ wordt meestal direct gedacht aan biotische materialen, zoals hout of vlas, of aan zogenaamde ‘fluxen’ als wind- of zonne-energie. Essentie van het karakter van vernieuwbaarheid is evenwel dat het verbruik lager ligt dan/of gelijk is aan het niveau van aanvulling of aangroei.

Centraal in het onderzoek van Deltares stond daarom de vraag of onder deze definitie ook een minerale grondstof als klei valt.

Conclusies
Deltares concludeert dat bekeken op de lange tijdschaal (van 1850 tot heden) er door de mens minder klei is verbruikt dan er door de rivier is afgezet. Op de kortere termijn lijkt deze balans wellicht iets verschoven te zijn maar dit mag worden gecompenseerd met de huidige, hogere sedimentatie-snelheid als gevolg van de Ruimte voor de Rivier-projecten en de daling van de winhoeveelheden, aldus het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de mens een zeer fundamentele actor is in de sedimenthuishouding van de uiterwaarden. De belangen van zowel de grofkeramische industrie als de rivierbeheerders zijn daarom gediend met samenwerking, benadrukt onderzoeksinstituut Deltares.

Publicatie
Het volledige onderzoek is beschikbaar via www.vko-keramiek.nl, de website van de Stichting Verenigde Keramische Organisaties (VKO), waar ook een populaire versie van het onderzoek is te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.