Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Mega-spanten laten hoofdkantoor Lely zweven

IMd Raadgevende ingenieurs ontwierp voor het hoofdkantoor van multinational Lely een constructie met mega-vakwerkspanten. De stalen liggers van 10 bij 80 meter laten de kantoorvleugels ‘zweven’.

Lely is het enige bedrijf ter wereld dat een compleet assortiment producten en diensten aan de agrarische sector levert. Op het gebied van melkrobots is het zelfs wereldmarktleider. Het nieuwe hoofdkantoor van de multinational brengt de drie vestigingen van Lely in Maassluis en Rotterdam onder één dak.

Optillen

De nieuwe productiehal telt 22.500 vierkante meter; op het dak wordt geparkeerd. De drie nieuwe kantoorvleugels meten samen 10.500 m2. IMd stelde voor de hal 1 meter op te tillen. Dat maakt bouwen in de drassige grond van Maassluis eenvoudiger en maakt dure laad- en loskuilen overbodig. Dankzij de kruipruimte die nu onder de vloer gemaakt kan worden, kan de hal eenvoudig anders worden ingedeeld mocht het productieproces daar op enig moment om vragen.

Prefabricage

De verhoogde bedrijfsvloer wordt net als de rest van het gebouw volledig geprefabriceerd. Zelfs de funderingspoeren worden in de fabriek gemaakt. Daardoor is de bouwsnelheid extreem hoog. Normaal wordt bij een bedrijfshal eerst de beganegrondvloer gestort, en volgt daarna de opbouw. Nu kan, zodra er een deel van de vloer klaar is, direct worden opgebouwd.

Staal

De drie kantoordelen worden opgetild, zodat het expeditieverkeer er ongehinderd onderdoor kan rijden. Het zweven van de gebouwen is mogelijk dankzij stalen vakwerkconstructies van 10 meter hoog en 80 meter lang. Hoe indrukwekkend die liggers ook zijn, per vierkante meter vragen ze nauwelijks meer staal dan een reguliere staalconstructie. Zo efficiënt mogelijk omgaan met materialen past in de zeer hoge duurzaamheidsambities van het gebouw.

Duurzaam

Lely ambieert de BREEAM-score Excellent voor het kantoor en Outstanding voor de productiehal. In Europa is deze hoogste duurzaamheidsonderscheiding voor een gebouw met industriefunctie nog niet eerder toegekend. Het ontwerp van het complex is gemaakt door architectenbureau ConsortArchitects. De uitvoering is in handen van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. De totale bouwsom bedraagt 40 miljoen euro. De oplevering is naar verwachting in juni 2013.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Mega-spanten laten hoofdkantoor Lely zweven

 • In cobouw artikel over duurzaam, energieneutraal logistiek centrum Venco Campus te Eersel. BREEAM Excellent.
  http://twitpic.com/9gh5sa

 • In Eersel wordt momenteel de vencocampus (www.vencocampus.com) gebouwd ook voor een innovatief bedrijf in de agrarische sector.
  – 28.000 m2 hal
  – 8.500 m2 kantoor
  – BREEAM Execellent
  – Passief gebouw
  – Energie neutraal
  En gereed in 2012!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.