Ga naar hoofdinhoud
Gevels

Geplooide gevel in baksteen

Met het harde materiaal baksteen kun je paradoxaal genoeg een zachte gevel maken, die de indruk wekt van een voile die wappert in de wind. Dat bewijst het betoverende gebouw van de branchevereniging voor textiel, net over de Duitse grens bij Münster.

Iets ten zuiden van de stad Münster (D) staat het gebouw voor de branchevereniging Nordwest textil+mode, ontworpen door Behet Bondzio Lin architecten. Het was de intentie van de architecten om een gebouw te ontwerpen waar geen zonwering nodig zou zijn. Alleen de noordgevel is daarom gerealiseerd als een glazen façade. Hierdoor krijgen alle ruimtes veel daglicht en kunnen de medewerkers genieten van het uitzicht op het aangrenzende groene landschap, zelfs in hartje zomer.

De gevels op het oosten, zuiden en westen zijn juist geheel gesloten en hebben een opvallende gevelbekleding in rode baksteen. In die drie gevels hebben de architecten het thema textiel verwerkt in het patroon van het metselwerk. Ze hebben het voor elkaar gekregen om met het harde en eenvoudige bouwmateriaal baksteen een vloeiende, zachte gevel te maken. Voor het metselwerk zijn zes verschillende modellen vormbakstenen – klinkers van fabrikant Deppe – toegepast in een patroon dat golvend textiel suggereert.

Experimenteren

Al vroeg in het ontwerpproces maakte Deppe deel uit van het team. Architect en leverancier experimenteerden samen met het oppervlak, de kleur van de stenen, het verloop in vorm en de kleur van de voegen. Een rechthoekige dunne steen – type 1682, formaat 240 x 115 x 52 mm, wasserstrich – vormde de basis. Vandaaruit zijn zes vormstenen gemaakt waarbij één hoek telkens 2,5° groter wordt met als grootste hoek 105°. Die laatste draait het meeste uit de muur. Het parametrisch gegenereerde patroon is geheel uitgezet voor de metselaars. Die plaatsten in totaal 74.000 klinkers op hun specifieke posities.

Het meest bijzondere is de 70 meter lange zuidgevel, die een bijzondere schaduwwerking heeft. Het gebouw vormt een indrukwekkend visitekaartje van de textielvereniging.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.