Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

NEN-richtlijn brandveiligheid weer beschikbaar

NEN publiceert op 1 juli 2008 de herziene NPR 6091 ‘Weerstand tegen brandoverslag’ (wbdbo) voor commentaar. De veelgebruikte NPR 6091 uit 1995 met tabellen wordt vervangen door een computerprogramma voor eenvoudige gevallen. De theorie en het computerprogramma worden uitgelegd in de bijbehorende documentatie.

Branddoor- en overslag
Doordat de bepalingsmethode in NEN 6068 ‘Bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten’ is herzien, is het niet meer mogelijk om de weerstand tegen brandoverslag met simpele tabellen te bepalen. De vuistregels die vroeger gebruikt konden worden, gelden ook niet meer.

De hoogte van borstweringen en de noodzaak voor brandwerend glas kan nu alleen worden bepaald met een berekening. Met NPR 6091 kan de weerstand tegen brandoverslag worden bepaald voor het grootste deel van de gebouwen.

Downloaden
Het normeringsinstituut biedt het computerprogramma van 1 juli tot 1 oktober 2008 te downloaden aan op www.nen.nl en kan tot 1 januari 2009 gebruikt worden. Na 1 januari 2009 is het programma niet meer te gebruiken.

Bekijk hier de meest gebruikte NEN-normen in de bouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.