Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nieuwe indeling voor ventilatiesystemen

Vergeet ventilatiesystemen A, B, C en D. Voortaan zullen we het hebben over VST 1 tot en met 7. De VST-indeling maakt verschillen tussen ventilatiesystemen beter inzichtelijk.

Over de nieuwe indeling wordt al enkele jaren in kleine kring gesproken, maar doordat de VST (Ventilation System Type) sinds kort wordt voorgeschreven in de nieuwe Kleintje Ventilatie van ISSO, vindt de nieuwe ventilatie-indeling nu langzaamaan ook zijn weg naar de markt. Wat ook helpt: De VST-indeling wordt gebruikt in de nieuwe Leerlijn Ventilatiesystemen van het ROVC en Installatiewerk Nederland.

Oud en nieuw naast elkaar

Op het online ventilatiecongres VentEvent, dat op 1 juni werd gehouden, vertelde Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs over de laatste stand van zaken rond deze nieuwe ventilatieysteemtypes. Valk: “De oude en de nieuwe indeling zullen nog wel enige tijd naast elkaar blijven bestaan. Je ziet zoiets ook bij de nieuwe indeling van filtertypes, die tegenwoordig gebaseerd is op korrelgrootte – PM. Toch hoor je ook nog dagelijks de termen F7- of G4-filter langskomen. Het zal bij VST net zo’n geleidelijke verandering zijn.”

De VST-indeling maakt beter onderscheid tussen de vele ventilatievariaties die er momenteel zijn. Een ventilatiesysteem C (toevoer via roosters, mechanische afvoer) met extra afvoer in de woon- en slaapkamers, krijgt in de nieuwe systematiek bijvoorbeeld een ‘eigen’ nummer: VST 4. Valk: “De nieuwe indeling doet meer recht aan de innovaties van de  afgelopen jaren.” Ook decentrale ventilatie heeft een plek in de nieuwe indeling. Die valt nu onder VST 7.

ventilatiesystemen

Ecodesign-richtlijn

Vermoedelijk krijgt de VST-indeling op termijn ook een plek in de Ecodesign-richtlijn voor ventilatiesystemen. Of de VST-indeling opgenomen wordt in de ventilatienorm NEN 1087 is nog ongewis, omdat over de inhoud van die norm nog wordt gediscussieerd. Overigens is de VST-indeling niet een controversieel onderdeel van de NEN 1087.

Naast de VST-indeling ging Harm Valk ook in op het belang van goede ventilatie in relatie met BENG (energieprestatie) en TOjuli (oververhitting). Het online VentEvent op 1 juni is hier terug te kijken.

Tekst: Tijdo van der Zee

Bekijk de sessie van Harm Valk hier terug:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.