Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Nominaties VSK Awards


De genomineerden voor de prestigieuze VSK Awards zijn bekend. De vakprijzen voor de installatiebranche worden op 1 februari uitgereikt bij de aftrap van de tweejaarlijkse vakbeurs VSK in Utrecht.
De genomineerden zijn ondergebracht in drie categorieën:

  • Verwarming
  • Sanitair
  • Klimaatsystemen en Koudetechniek

Categorie Verwarming

Terug naar boven

Circulatiepomp op zonne-energie

De ITT EcoCirc D5 Solar circulatiepomp werkt op zonne-energie die verwekt wordt door foto-voltaische cellen. Hij kan direct op een zonnepaneel worden aangesloten, en draagt dus bij aan een energieneutraal zonneboilersysteem.

Het rondpompen van het water-glycol-mengsel kost dus geen energie meer, en dat is goed nieuws voor de energieneutrale woning. Om de opgewekte zonne-energie zo efficiënt mogelijk in te zetten, bevat deze pomp een intern meet- en regelsysteem dat de werking van de motor, en dus ook het zonnepaneel, optimaliseert. De pomp is de eerste sferische motorpomp met zelfcorrigerende software; elke 3 seconden brengt de processor de pomp in lijn met de stroomopbrengst van het paneel. De software vindt dus altijd zelf het beste werkpunt.

Het hoge rendement dankt de pomp aan de vrijwel wrijvingsloze permanente magneetmotor en een gepatenteerde keramische kogel/carbon komverbinding. Daardoor start de motor al bij 1 Watt; een klein beetje zonlicht en de pomp slaat aan. Onderhoud is nauwelijks nodig. Naast zonnecollectoren is de pomp geschikt om andere systemen zuiniger temaken, bijvoorbeeld decentrale vloerverwarming en tapwatersystemen.

Warmte afvoerlucht voor water en cv

De genomineerde Ecolution Ventilatiewarmtepomp van Inventum is niet alleen een nieuwe mechanische ventilatiebox voor de woningbouw. Het gebruikt afgevoerde ventilatiewarmte uit de woning voor de cv-installatie en warm water. Het is een hybride opstelling die de combiketel enkel nog nodig zegt te hebben voor de piekbelasting.

De warmte van de afgevoerde lucht van één woning is dus genoeg om te voorzien in de basislast warmte en een 50 liter boiler voor warm tapwater. De Ecolution kan naast elke HR-combiketel worden gebruikt.
Het product is geschikt voor de bestaande bouw en nieuwbouw en kan in ruim 2 miljoen woningen met ventilatiesysteem C geplaatst worden. De al goed geïsoleerde woningen kunnen hiermee tot 35% energiezuiniger worden. Naast samenwerken met een HR-ketel kan het systeem ook samenwerken met een water/water warmtepomp en soms zelfs met stadsverwarming.

Vraaggestuurde temperatuurregeling per ruimte

Vraaggestuurde temperatuurregeling per ruimte wordt mogelijk met het platform EvoHome, de inzending van Honeywell. Warmte op maat: de thermostaat wordt een woningmanagementsysteem.
EvoHome is de basis van een woningmanagementsysteem, met vele uitbreidingsmogelijkheden. EvoTouch, onderdeel hiervan, is de feitelijke innovatieve zoneregeling. De multi-zoneregeling bestaat uit geavanceerde draadloze regelaar(s) (RF-technologie op 868 MHz) voor radiatoren en/of vloerverwarming en een bedieningspaneel met touchscreen en intuitieve bediening voor eenvoudige programmering.

De gebruikersinterface van het EvoHome-systeem is gepatenteerd en gebruiksvriendelijk. Het systeem bevat een USB-ingang zodat het in de toekomst via PC of internet een serieus gebouwbeheersysteem voor de woning kan worden. Ook ventilatiesystemen, koeling en domotica-producten kunnen worden gekoppeld aan de regelaar. Hierdoor kan het energieverbruik (op afstand) worden gemanaged en gemonitord. Het systeem kan zonder muurschade of interventies in het CV-systeem worden geïnstalleerd.

Categorie Sanitair

Terug naar boven

Watertoevoer uit badbodem

Viega introduceert op de VSK een nieuwe manier waarop het bad gevuld kan worden: de Rotaplex Trio F vult het bad vanuit de bodem, en combineert hiermee design met techniek.

Belangrijke plus bij deze innovatie is het achterwege blijven van stromingsgeruis, en dat kan met name voor bijvoorbeeld hotels interessant zijn. Maar de fabrikant beroept zich ook op de comfortverhoging voor de particulier.

Constructief heeft Viega in de standaard vlakke sifon een volledig, ringvormig toevoergedeelte geïntegreerd. Via een ¾ inch wordt deze bijvoorbeeld via een vormstabiele Pexfit-Fostabuis met een mengkraan verbonden. De aansluiting op de sifon met geschroefde afdekrozet van verchroomd messing zorgt voor het gelijkmatige straalbeeld.

Het openen en sluiten van de afvoer vindt plaats via een vlakke bediening bij de overloop. Met een draaibeweging beweegt de bedieningskabel de ventielkegel onzichtbaar omhoog en omlaag. Toepassing van de innovatie kan in alle baden met 90 mm afloopgat. Benodigde inbouwhoogte is 10 cm.

Zelflerende tapwaterpomp

De AXW smart tapwaterpomp is een wereldprimeur op de VSK. De pomp van Biral is een combinatie van een zuinige permanent magneetmotor (A-label tapwaterpomp) en nieuwe smarttechnologie.

De technologie herkent het gebruik van tapwater aan de hand van de gebruikerspatronen, en schakelt vanzelf aan en uit zonder dat tijd- of temperatuurinstellingen nodig zijn. Oftewel: een slimme thermostaat voor het tapwater, die de tapwaterpomp zo efficiënt mogelijk laat draaien. Hiervoor is boven de boiler een ‘voeler’ bevestigd die structureel de consumptie van warm water door de eindgebruiker meet én onthoudt.

Niet zozeer de besparing op draaitijd van de pomp is groot –die werd met de introductie van de permanent magneetmotor al gerealiseerd-; vooral het warmteverlies in de ringleidingen wordt volgens Biral met 90% gereduceerd. Vergeleken met een conventionele tapwaterpomp zijn de besparingen dus groot.

Efficiënte drukverhogingsinstallatie

De Hydro-Unit Cube is een compacte en geavanceerde, toerengeregelde twee-pomps drukverhogingsinstallatie, die vooral op het gebied van efficiency en vormgeving hoge ogen moet gaan gooien voor waterdruk in hoogbouwcomplexen.

Fabrikant Duijvelaar pompen zegt met deze drukverhogingsinstallatie te breken met het ouderwetse imago. Door slim om te gaan met integratie van onderdelen en door de efficiency van de individuele componenten te verhogen, wordt ruimte bespaard, gewicht gereduceerd en meer energie bespaard. De installatie kan zowel op de vloer als op de wand, en dat heeft ruimtebeperkende en arbo-technische voordelen. Daarnaast is het systeem als eerste omkast, en dat reduceert geluid.

Hart van de installatie is de slimme regeling, waardoor nauwkeurige en eenvoudige instelling van de gewenste druk en capaciteit mogelijk is, en er weinig energie verloren gaat. De energiebesparing ten opzichte van een conventionele installatie is 40%. Efficiency behaalt Duijvelaar vooral door gebruik te maken van efficiency 1 motoren en nieuwe generatie verticale pompen, die voldoen aan de normen voor 2015. Bovendien kan door de slimme regeling het membraanvat achterwege blijven, waarmee de enige ‘legionella-hotspot’ uit de installatie verdwijnt. Overbodig verzamelleidingwerk is uitgebannen, de keerklep, zuig- en persaansluiting zijn geïntegreerd in de pompvoet. Met een minimaal aantal installatiedelen en geïntegreerde besturing ligt voor de installateur tijdwinst en faalkostenreductie in het verschiet. Parallel en serieschakelingen zijn eenvoudig.

Categorie Klimaatsystemen en Koudetechniek

Terug naar boven

Decentrale gevelventilatie met warmteterugwinning

Geen verlaagde plafonds, luchtkanalen, maar een kleine intelligente en efficiënte gevelventilatie die ook nog eens bijdraagt in de stookkosten. Het Ademend Raam van Brink Climate Systems is een compacte ventilator die dankzij een innovatieve wisselaar de lucht omzet in warmte of koude.
Hiermee wordt vooral een halt toegeroepen aan de grote ventilatieverliezen in woningen. Het ventilatieconcept herbergt een gebruikersonafhankelijke automatische regeling van de hoeveelheid ventilatielucht. De gewenste luchtkwaliteit is instelbaar.

De basis van het systeem is een nieuwe gepatenteerde warmtewisselaar en besturingssysteem. De wisselaar (rendement 80% – 90%) bestaat uit 15 km koperdraad dat een hoge geleiding heeft en al warmte aanmaakt vanaf 25 ºC en koelte vanaf 15 ºC. De temperatuurbalansregeling reageert op windbelasting, temperatuur en CO2. In de muurdoorvoer bevinden zich twee gelijkstroomventilatoren.

Het Ademend Raam is in veldtesten getest, en wordt op de VSK geïntroduceerd.

Kantoren koelen en verwarmen via PCM-batterij

De PCM inductie-unit is een product om kantoren optimaal te kunnen verwarmen, koelen en ventileren door opslag van warmte en koude in een PCM-batterij. Autarkis introduceert dit product op de komende VSK en is genomineerd.

Elke PCM-inductie unit is uitgerust met een PCM-batterij die een hoeveelheid warmte/koude kan opslaan in het fase overgangsmateriaal. Deze materialen smelten bij 20 ºC. Door de units ’s nachts te laden met koeling levert dit energie op voor koeling overdag. De koelmachine kan hierdoor met een derde krimpen, en er is geen koudwaternet meer nodig in het kantoor. Voor verwarmen geldt dat het PCM-materiaal ervoor zorgt dat het kantoor minder snel uitkoelt, waardoor in de ochtenduren minder verwarmd hoeft te worden. Vermogensreductie aan beide zijden dus. Installatie is mogelijk ter vervanging van elke conventionele inductie-unit. Belangrijk verschil is dat deze innovatie een tweepijps systeem is. Het systeem herbergt ook minder koudemiddel.

Energiehaag wisselt warmte uit met buitenlucht

Het Energiehaag-warmtepompsysteem van Inteco is een statisch energiesysteem dat met behulp van omkeerbare warmtepompen op een duurzame en innovatieve manier voorziet in verwarming en koeling van een gebouw. Het maakt gebruik van warmteuitwisseling met de buitenlucht.

De Energiehaag is een statische convectieve wisselaar zónder ventilatoren. De elementen worden naast elkaar op het dak geplaatst waardoor er een haag ontstaat. De structuur (strekmetaal) is open zodat de wind vrij spel heeft, wat de warmteuitwisseling ten goede komt. Bovendien zijn er geen bewegende delen in de installatie en dat komt het onderhoud ten goede. De Haag is zelfregulerend: bij grotere vraag neemt de convectie automatisch toe door verticale, thermisch geïnduceerde luchtbeweging; hoe meer wind, hoe meer warmteoverdracht. Het systeem claimt geen geluid te produceren.

De Energiehaag met warmtepomp vormt een nieuw alternatief naast de bestaande warmtepomp-grondsonde-combinaties, zeker op plaatsen waar dit niet mogelijk is. Bovendien biedt de haag architectonische mogelijkheden. Deze bron wordt als een ideale combinatie gezien me een klimaatplafond of vloerverwarming/koeling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.