Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

De Omgevingswet en de bouwvergunning: ‘knip’ tussen technisch en ruimtelijk

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet verandert de manier van het aanvragen van vergunningen voor álle bouwactiviteiten. Er is namelijk sprake van een ‘knip’ tussen de technische bouwactiviteit en de omgevingsplanactiviteit. Verwacht wordt dat door de knip minder vaak een vergunning voor bouwen hoeft te worden aangevraagd. In dit artikel staat Janske Schrijnemaekers van Van Iersel Luchtman Advocaten stil bij een aantal consequenties hiervan voor de bouwsector.

Scheiding technisch en ruimtelijk deel

Een omgevingsvergunning voor een bouwwerk wordt onder het huidige recht getoetst aan planologische en bouwtechnische regels. De planologische regels staan in het vigerende bestemmingsplan en de bouwtechnische eisen staan in het Bouwbesluit 2012.

Met de Omgevingswet wordt bouwen gescheiden in een technisch deel en een ruimtelijk deel. Dat levert twee activiteiten op: de technische bouwactiviteit (hoe wordt gebouwd) en de omgevingsplanactiviteit voor een bouwwerk (waar wordt gebouwd). Deze scheiding wordt “de knip” genoemd.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.