Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Omgevingswet: knip in bouwvergunning definitief

Samen met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zorgt de Omgevingswet voor de grootste wijzigingen in de bouwregelgeving ooit. De Omgevingswet ‘knipt’ de omgevingsvergunning voor bouwen (de ‘oude’ bouwvergunning) in twee delen. Hoe kun je het beste omgaan met deze knip?

De huidige bouwvergunning

Als de gemeente nu bij vergunningverlening niet ziet dat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor bouwen onherroepelijk wordt, dan mag de gemeente niet meer achteraf het bestemmingsplan handhaven. Dat heet de ‘impliciete vrijstelling’. De gemeente heeft impliciet een omgevingsvergunning voor afwijking van het bestemmingsplan verleend. Als het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan, dan moet de gemeente immers beoordelen of deze bereid is een omgevingsvergunning te verlenen voor afwijking van het bestemmingsplan (artikel 2.10 lid 2 Wabo).

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.