Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Pakhuis ‘kleinste huisje van Zwolle’

Een verwaarloosd pakhuis aan de Krommejak in Zwolle is verbouwd tot ‘kleinste huisje van de stad’. De mini-woning heeft een oppervlakte van slechts drie bij vijf meter. Architectenbureau Morphique tekende voor het ontwerp, waarbij een mix werd toegepast van eigentijdse vormgeving met een historisch karakter.

Het pandje in het smalle Zwolse straatje deed vroeger dienst als pakhuisje, maar stond al jaren leeg. Hierdoor raakte het steeds verder in verval, totdat vorig jaar het plan werd opgevat om het pandje te gaan restaureren. Inmiddels telt de woning vier lagen, met aan de achterzijde een dakterras.

Architectenbureau Morphique voegde een hellend dak  aan het pandje toe om ruimte te bieden aan een slaapkamer met badkamer. Een dakkapel was nodig om voldoende hoogte te creëren voor de trap. De entree werd compleet vernieuwd.  De woning is inmiddels bewoond.

Het huisje is overigens niet het smalste huis ter wereld. Die titel komt toe aan een pand aan de Singel in Amsterdam, dat een breedte heeft van slechts één meter. In Utrecht staat op een kavel van drie bij vijf meter een opvallende structuur van glas en staal van zeven lagen ontworpen die als huis wel bewoonbaar is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Pakhuis ‘kleinste huisje van Zwolle’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.