Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Park en sportpark op tunneldak A4

De aanleg van een park en sportpark bovenop het tunneldak van de rijksweg A4 in Schiedam is in volle gang. Het hoogste punt van het sportverzamelgebouw is onlangs bereikt. Het Sportpark A4 is onderdeel van een grote transitie binnen de gemeente.

Onder het motto ‘Schiedam in beweging’ kunnen sportverenigingen een vernieuwingsslag maken, verrijzen er op de vrijkomende sportvelden elders in de stad energiezuinige woonwijken en ligt er dadelijk een stads- en sportpark van ruim 2 kilometer bovenop de rijksweg. In opdracht van de gemeente Schiedam werkt Van Kessel Sport en Cultuurtechniek een VolkerWessels onderneming als onderaannemer van A4all aan de totstandkoming van het integrale plan. Er wordt nauw samengewerkt met diverse bouwers en ontwerpers, waaronder Dura Vermeer, BGSV stedenbouw en landschap en MoederscheimMoonen Architects.

Betonnen luifelconstructies

BGSV stedenbouw en landschap en MoederscheimMoonen Architects hebben nauw samen gewerkt in de ontwikkeling van het Sportpark A4. De hele omgeving van het Park A4 wordt ontworpen als park voor sporters, recreanten en buurtbewoners.  Dat het hier om een complexe multidisciplinaire opgave gaat, blijkt alleen al door de programmering. Bovenop het tunnellichaam worden vier voetbalvelden en twee handbalvelden gerealiseerd. Doordat aan weerszijden van de tunnel betonnen luifelconstructies zijn aangebouwd, wordt de ideale breedte voor een voetbalveld bereikt maar ontstaat er tevens plek voor meervoudig ruimtegebruik. Aan de zuidelijke zijde van het sportpark worden deze langwerpige ruimtes benut als parkeergarage en in de noordelijk gelegen luifel wordt een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie gerealiseerd. Hier kunnen deze sporters met name in de wintermaanden hun trainingsuren maken.

Tussen de opgetilde buitensportvelden wordt door Dura Vermeer in opdracht van Van Kessel Sport en Cultuurtechniek een groot sportverzamelgebouw gerealiseerd voor verschillende binnen- en buitensporten. Het gebouw voorziet in een multifunctionele sporthal, dans- en balletruimtes, multifunctionele ruimtes, horecavoorziening en kleedruimtes voor de verschillende binnen- en buitensporten.

Plateau

Het nieuwe sportverzamelgebouw is zo veel mogelijk in het hart van het park gepositioneerd om de connectie en de beleving met de sporten rondom zo goed mogelijk te maken. Het gebouw is als het ware een intermediair tussen het maaiveld en de circa zes meter hoger gelegen velden op het tunneldak. Om deze hoogte te overbruggen, manifesteert het gebouw zich vooral door het royaal vormgegeven terras dat zich op de eerste verdieping, als verlengstuk van de horeca, bevindt. Dit terras is vormgegeven als een echt plateau. ‘Zwevend’ tussen de verschillende niveaus creëert het een overgangszone tussen de beide maaivelden; een plek met een riant uitzicht over de sportvelden. ‘De vormgeving van het gebouw versterkt de aanwezigheid van dit niveau door de prominente expressie van dak- en terrasluifels’, aldus MoederscheimMoonen Architects.

Oplevering

Bij de bouw van dit stuk rijksweg A4, dat eind december 2015 in gebruik is genomen, zijn reeds de betonconstructies gerealiseerd die de opgetilde voetbalvelden dragen. Op dit moment vinden werkzaamheden plaats aan het sportverzamelgebouw (Dura Vermeer) en de verschillende sport- en cultuurtechnische elementen van het park (Van Kessel Sport en Cultuurtechniek). Oplevering van het sportpark staat gepland voor medio 2016.

Beeld:
MoederscheimMoonen Architects (afbeeldingen gebouwontwerp)
BGSV (plankaart)
Rijkswaterstaat (luchtfoto’s)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Park en sportpark op tunneldak A4

  • Aholt

    Werkelijk een schitterend project, waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt. Deze combinatie van functies (snelweg, ruimte voor sport, cultuur en recreatie, parkeren, horeca, geluidwering, groenvoorziening, invulling landschap, etc) dient vele belangen. Zo mogen er meer projecten komen. Grote klasse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.