Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Protocol constructieve veiligheid galerijvloeren

Projectbureau CUR Bouw & Infra en het Platform Constructieve Veiligheid hebben een protocol opgesteld waarmee de constructieve veiligheid van galerijvloeren in flatgebouwen beoordeeld kan worden.

Instorten galerij Leeuwarden

Het protocol is bedoeld voor woningcorporaties, eigenaren, beheerders en ingenieursbureaus en werd opgesteld naar aanleiding van het instorten van een galerijplaat aan een flat in Leeuwarden in mei 2011. Na dit voorval voerden Woningcorporaties WoonFriesland en Elkien een onderzoek uit naar de constructieve veiligheid van galerijen van flatgebouwen. Hieruit bleek dat er bij meerdere gebouwen problemen waren zoals een onnauwkeurige uitvoering, een te hoge belasting op de galerijen en corrosie van het betonstaal.

Flats uit 1950-1970

Het protocol is geschikt voor het onderzoeken van galerijflats uit de periode 1950-1970. Het gaat specifiek om galerijvloeren die zijn vastgestort aan de binnenvloeren van de woningen. De in het werk gestorte galerijvloeren kragen uit en zijn veelal alleen aan de bovenkant gewapend. Een direct zichtbaar kenmerk van deze vloeren is het ontbreken van consoles onder de galerijvloeren.

Stappenplan

Het protocol bevat ondermeer een stappenplan, informatie over regelgeving en aannames die gedaan morgen worden bij de beoordeling. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Aedes namen de financiering voor hun rekening.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.