Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Razendsnel prefab bouwen in Haarlem


Innovatie Techniek Slokker bouwt momenteel razendsnel nieuwe woningen in Boerhaavewijk in Haarlem. Het project heet Doctorshof en wordt gerealiseerd in opdracht van woningcorporatie Ymere. Er wordt gebouwd met een prefab bouwmethode waarbij een woning binnen drie dagen glas- en waterdicht is. De bouwmethode is vrij nieuw, vertelt directeur Peter Peters van Innovatie Techniek Slokker. Eén van de uitgangspunten bij het ontwikkelen hiervan was het realiseren van een materiaalbesparing van 50 procent, met behoud van prestaties.

Behangklaar
Daarnaast moest de buitenschil een Rc-waarde van 5,0 hebben en het een droge bouwmethode zijn, die 100 procent wordt geprefabriceerd. Peters: “Als de gevelelementen worden aangeleverd op de bouwplaats zijn ze afgevoegd en voorzien van kozijnen en beglazing. De elementen zijn aan de binnenkant behangklaar.” Metselaar, voeger, stukadoor, vloerlegger en schilder zijn niet te vinden op de bouwplaats.

Flexibel
Het laatste uitgangspunt was dat de woningen flexibel moesten zijn wat betreft indeling. Installaties zijn niet ingestort en daardoor verplaatsbaar. Er is dus een volledige scheiding tussen drager en inbouw. Zo kunnen de woningen met de bewoners mee groeien.

Het nieuwbouwproject omvat 55 eengezinswoningen met allemaal een tuin, patio en/of dakterras. Nunc Architecten hebben gerefereerd aan de architectuur van Dudok en Berlage en aan de ‘bakstenenarchitectuur’ die in de wijk en nabije omgeving is te vinden. Innovatie Techniek Slokker is momenteel bezig met het casco van de eerste 18 woningen. Begin maart moeten de eerste woningen al helemaal klaar zijn. De hele oplevering vindt in mei plaats.

(Foto’s Nunc Architecten)

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.