Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

RENOVATIE 2022: veel praktische kennis

De vakbeurs RENOVATIE, van 17 tot en met 19 mei in de Brabanthallen, biedt veel praktische oplossingen voor de thema’s waar de renovatiemarkt dagelijks mee te maken heeft. Dat geldt bijvoorbeeld voor verduurzaming, circulariteit en bouwlogistiek, maar ook voor wet- en regelgeving en het tekort aan vakmensen.

Gratis bezoekersregistratie

De beurs RENOVATIE kent een uitgebreid kennisprogramma, waarin vooral praktische kennis wordt gedeeld. “Kennis waar opdrachtgevers, aannemers en installateurs direct hun voordeel met kunnen doen”, zegt beursmanager Wendy van de Geijn.

De gekozen onderwerpen zijn ook heel actueel. Het zijn thema’s waar de bouw en de markt simpelweg steeds meer mee te maken krijgen –  waaraan niet te ontkomen is. Uiteraard lopen verduurzaming en energietransitie als een rode draad over de beursvloer en door het programma. Ook worden ontwikkelingen op het gebied van bouwlogistiek, sloop & circulariteit, communicatie met bewoners en VvE’s en de inzet van prefab uitgediept.

‘Zachte’ kant

“Uiteraard hebben we ook oog voor de uitdagingen van corporaties. Zo is een van de onderwerpen ‘slopen of renoveren’. Eerder hebben we dat al eens benaderd vanuit de financiële kant, nu komt ook de ‘zachte’ kant aan bod. Bijvoorbeeld de bewoner, die in discussie gaat of misschien wel weerstand heeft. We belichten dat vanuit zowel de corporatie als vanuit de aannemer en vanuit een intermediair die zich specifiek bezig houdt met deze kant van renovatie.”

Een actueel thema in de bouw is het tekort aan mensen. “We gaan daarom specifiek in op de rol die prefab kan spelen bij renovaties. Heel concreet zullen leveranciers aangeven wat zij hebben te bieden aan oplossingen, zoals voor binnenwanden, balkons, installaties, gevelelementen en dergelijke. We laten vooral praktische voorbeelden zien.”

Bouwlogistiek

Behalve met prefab elementen is het tekort aan mensen deels ook op te lossen met een andere bouwlogistiek. Sander Houtebos van Wever Bouwgroep is een van de sprekers die hierop ingaat. Dit bedrijf werkt veel in de binnenstad van Amsterdam, waar medewerkers continu op zoek waren naar parkeerplaatsen. Wever heeft er nu voor gekozen om de medewerkers de beschikking te geven over een bakfiets en om materialen aan te voeren met één auto die verschillende bouwplaatsen bedient. De vakmensen zijn geen tijd meer kwijt aan het zoeken naar een parkeerplaats én ze hoeven zich niet meer druk te maken over materialen.

Wet- en regelgeving

Ook wet- en regelgeving is een thema op de beurs RENOVATIE. Ook hier is de benadering vooral praktisch gericht. Zo wordt ingegaan op de nieuwe ‘Standaard en streefwaarden voor woningisolatie’, maar ook op subsidieregelingen voor circulair bouwen.

De thema’s van het kennisprogramma zijn in al hun aspecten ook terug te vinden op de beursvloer. Die is geheel gevuld en de circa 130 deelnemende bedrijven die staan te popelen om zich eindelijk weer in levende lijve aan een breed vakpubliek te kunnen presenteren!

Al met een mooie mix van relevante productgroepen. “Na-isolatie is goed vertegenwoordigd evenals isolatie, maar we hebben ook allerlei andersoortige bedrijven. Denk aan Mosa met tegels, Faay met duurzame wanden en Bostik met lijmen. En dat alles toegespitst op de renovatiemarkt. En de combinatie met de beurs MONUMENT, met nog eens 70 gespecialiseerde exposanten, geeft een extra dimensie voor zowel bezoekers als exposanten”, zegt Rein Bosma van organisator 54events.

De vakbeurs RENOVATIE vindt plaats tegelijk met de beurs MONUMENT, van 17 tot en met 19 mei in de Brabanthallen in Den Bosch. De beurzen zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Bezoekers van de ene beurs hebben gratis toegang tot de andere beurzen en kunnen zich tot en met maandag 16 mei voor gratis toegang laten registreren.

Gratis bezoekersregistratie

Monumentenbeurs

De Vakbeurs MONUMENT gaat zijn tweede editie beleven. MONUMENT 2022 biedt alle aspecten van beheer, restauratie en herbestemming van monumentaal vastgoed. Op de beursvloer is er volop reuring met onder meer diverse doorlopende demonstraties.

Bijvoorbeeld op de speciale themapleinen. Zo is er een Duurzaamheidsplein, dat is ingericht door de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg ERM, de Raad voor het Cultureel Erfgoed en het Nationaal Restauratiefonds.

De gespecialiseerde aannemers van het GA-Platform verzorgen een Ambachtenplein. Hier zijn doorlopende demonstraties te zien van schilders, glazeniers, voegers, leidekkers, steenhouwers, timmerlieden en smeden. Het Neerlandsch Stucgilde laat zien hoe een monumentenstucadoor werkt. Zowel ervaren restauratiestucadoors als leerlingen zullen demonstraties verzorgen.

RENOVATIE 2022

www.renovatiebeurs.nl
17, 18 en 19 mei 2022
Brabanthallen, Den Bosch

Gratis bezoekersregistratie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.