Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Sneller en beter bouwen door innovatie

Bouwbedrijf BVR-Groep in Roosendaal gaat zijn zelf ontwikkelde, vernieuwende idee van ‘Inno Concept Bouwen’ breed uitrollen in de Nederlandse bouwwereld.

Concept Bouwen moet woningen en andere gebouwen beter en goedkoper maken en de bouwtijd bekorten. Directeur Jack Vromans lanceerde gisteren zijn plan in aanwezigheid van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. Zij moet via een (bescheiden) innovatiesubsidie eraan meehelpen dat het concept van de BVR-Groep verder van de grond komt.

Tot in detail
BVR-Groep is zelf al sinds 2006 bezig met Inno Concept Bouwen en kreeg daar toen al een startsubsidie voor van Economische Zaken. Het idee houdt in dat er niet – zoals nu vaak gebeurt – maar wat geïmproviseerd wordt op de bouwplaats, waarbij de onderaannemers er pas in het laatste stadium bij betrokken worden. Gevolg: miscommunicatie, vertragingen, bouwfouten en hoge kosten om die achteraf weer ongedaan te maken.

In plaats daarvan werkt BVR met een driedimensionale bouwtekeningen op de computer. Daarin wordt een heel project tot in detail ingetekend voor er een schop de grond in gaat. De installateur, timmerbedrijf en alle andere onderaannemers zijn daarbij vanaf het begin betrokken.

Rendement
BVR heeft inmiddels zes projecten via deze methode afgewerkt en het resultaat is volgens Vromans overweldigend. “Per woning heb je anders gemiddeld 25 opleveringsfouten. Die zijn wij kwijt. De opdrachtgever weet vanaf het begin waar hij financieel aan toe is, de bouwkwaliteit is beter, het project is eerder klaar en gemiddeld zo’n 10 procent goedkoper.” Bouwers en projectontwikkelaars draaien een beter rendement op hun projecten en dat is zeker in deze crisistijd van belang.

BVR-Groep wil de verworven kennis nu delen met – om te beginnen – vijf tot acht andere hoofdaannemers verspreid over het land en hun onderaannemers. Ook architecten, woningcorporaties en gemeenten moeten driedimensionaal mee gaan doen.
Bron: BN De stem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.