Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Teamcompetitie op EuroSkills 2008

Tijdens de beroepenwedstrijd EuroSkills 2008 nemen jongeren uit dertien landen voor het eerst deel aan een teamcompetitie in de bouw. Acht landenploegen uit Europa werken ieder aan een eigen huis. Naast vakbekwaamheid staat samenwerken voorop.

Bij wedstrijden in de bouw is een teamcompetitie geheel nieuw. Voor het eerst doen ook uitvoerders aan een wedstrijd mee. Aan EuroSkills 2008 nemen in totaal ruim 400 jongeren uit 30 landen deel in ruim 50 beroepen.

Uitvoerder leidt het werk
Er komen bouwploegen uit Estland, Finland, Letland, Litouwen, Tsjechië en Nederland. Daarnaast zijn er twee ploegen met deelnemers uit verschillende andere Europese landen. Het werk staat onder leiding van een uitvoerder. Die stuurt een bouwtimmerman, een metselaar, een tegelzetter en een koperslager aan. Zij worden allemaal beoordeeld op hun eigen werk en op de teamprestatie.

Er wordt ook creativiteit gevraagd. Zo kiezen de metselaars een eigen rollaag en geven de tegelzetters deels een eigen invulling aan hun tegelwerk. Werkoverleg maakt onderdeel uit van de wedstrijdopdracht en er worden hoge eisen gesteld aan veilig en gezond werken. De wedstrijden zijn voorbereid door leerlingen van opleidingsbedrijven in de bouw in Delft, Den Haag en Dordrecht.

Ook straatmakers actief
Er is ook een competitie voor straatmakers. Er komen ploegen uit België, Frankrijk, Tsjechië en Nederland. Ze maken een bijzondere opdracht met gekleurd straatwerk en koudasfalt. Als het werk af is, is de skyline van Rotterdam met de Erasmusbrug en de Euromast duidelijk te herkennen.

EuroSkills 2008 wordt gehouden van 18 tot en met 20 september 2008 in Ahoy Rotterdam. Wie zich tevoren digitaal aanmeldt via de website heeft gratis toegang. Op EuroSkills 2008 worden 40.000 bezoekers verwacht, vooral leerlingen van vmbo- en mbo-scholen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.