Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Twaalf integrale concepten in de spotlight

Energiesprong | SEV en Netwerk Conceptueel Bouwen hebben 12 genomineerde integrale woningbouwconcepten bekendgemaakt voor de prijs De Voorsprong. De winnaar wordt gekozen op 24 november. “We zijn erg blij met de 50 inzendingen, want het merendeel is van hoge kwaliteit en ze laten zien dat conceptueel bouwen klaar is voor de behoefte van opdrachtgevers aan geïntegreerde oplossingen”, aldus Pieter Huijbregts van het netwerk.

Genomineerden

De zes genomineerden voor nieuwbouw zijn: OK Huis, PlusWonen (foto), E+Energiepositief, All electric W&R Groenwoning, Huis van nu en Het Leefhuis. De zes genomineerden voor renovatie zijn: Prestatiehuis, Renovaplus, Comfortplafond, Inschuifwoning, Wijkrevitalisatie en E+Revital. Alle genomineerde concepten zijn hier online te bekijken. Op 21 november is stemmen via de website mogelijk; alle genomineerden hebben dan een kort promotiefilmpje gemaakt.

‘Er wordt gespot met Trias Energetica’

De ingezonden concepten zijn beoordeeld op innovatie & energieambitie, projectoverstijgende ketensamenwerking, doelgroep & waardeprofiel, proactieve marktbenadering en conceptuele oplossing. Juryvoorzitter Pieter Huijbregts: “De inzendingen variëren van een uitgekiende combinatie van reeds beproefde technieken tot revolutionaire technieken die zelfs lijken te spotten met Trias Energetica. Er begint duidelijk een ruim aanbod van betaalbare energieambitieuze concepten te komen. Ketensamenwerking over de grenzen van projecten heen wordt al steeds normaler, hoewel er in de vormgeving van de samenwerking nog verbeterslagen mogelijk zijn. En marketing lijkt met conceptueel bouwen nu echt voet aan de grond te krijgen. Bij sommigen is die al van hoog niveau, bij anderen nog in ontwikkeling.” Programmamanager Energiesprong Jan Willem van de Groep geeft aan dat het accent van de focus op techniek hier en daar wat mag verschuiven naar extra aandacht voor de gebruiker.

Manifestatie

Tijdens Manifestatie De Voorsprong op 24 november in Ede vindt een uitgebreide dialoog plaats tussen opdrachtgevers en aanbieders om de match tussen vraag en aanbod te verbeteren. Juryleden zijn: Prof. Dr. Sandra Schruijer (ketensamenwerking), Ir. Birgit Dulski (duurzaamheid en energie), Prof. Dr. Joop Halman (ontwerp en productie) en Prof. Dr. Ed Nijssen (marketing en sales), onder leiding van Ir. Pieter Huijbregts (conceptueel bouwen).

Partijen konden meedoen aan de wedstrijd wanneer zij met gedeelde afspraken een integrale oplossing op de markt aanbieden, die voor bestaande woningbouw minimaal 45% energiereductie oplevert en voor nieuwbouw energieneutraal is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.