Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verplichte verduurzaming bij renovatie uitgesteld naar dit najaar

Bij een ingrijpende renovatie zou het per 30 juni 2021 verplicht worden om een duurzame energietechniek te installeren. Bijvoorbeeld het plaatsen van pv-panelen, een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler. Deze verplichting wordt nu uitgesteld naar dit najaar. Dit gebeurt omdat nog niet alle wettelijke procedures zijn doorlopen. Dat meldt Solar Magazine.

De verplichting stond in de conceptversie van het gewijzigde bouwbesluit, die in maart werd voorgelegd aan de Tweede Kamer. De exacte datum van de ingang van de verplichting is nog niet bekend.

Ingrijpende renovatie

Van een ingrijpende renovatie is sprake als meer dan 25 procent van de oppervlakte van de gebouwschil wordt vernieuwd, veranderd of vergroot, doorgaans met bouwvergunning, én als er tegelijkertijd aanpassingen aan het verwarmingssysteem worden gedaan. Wat niet onder een ingrijpende renovatie valt: na-isolatie van een spouwmuur, na-isolatie van enkelsteens buitenmuren aan binnen- of buitenkant, na-isolatie onder dakpannen of tegen het dakbeschot.

De hoogte van de nieuwe eis is het makkelijkst uit te drukken in aantal pv-panelen. In het huidige voorstel gaat het om 7 pv-panelen in tussenwoningen (110 m2) en 11 pv-panelen in een vrijstaande woning (182 m2). Een middelgroot kantoorpand met een gebruiksoppervlak van 2.700 m2 zou aan de eisen voldoen met 72 pv-panelen.

Rekenmethode NTA8800

Andere duurzame technieken, zoals een hybride warmtepomp, kunnen ook voldoende zijn, als dat blijkt uit een analyse met de rekenmethode NTA8800. Die NTA8800 is dezelfde methode waarmee ook de de duurzaamheid van nieuwe woningen en het nieuwe energielabel voor woningen worden bepaald. Woningen of kantoren die binnen drie jaar na de renovatie worden aangesloten op een warmtenet hoeven geen duurzame energiemaatregelen te nemen.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.