Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vierduizend woningen met aardwarmte

Naar verwachting zullen vanaf januari 2010 de eerste 66 van in totaal 4000 te bouwen woningen in Den Haag Zuidwest gebruik maken van aardwarmte voor hun verwarming. Vijf jaar later zullen alle 4000 woningen op het aard-warmtenet zijn aangesloten. Het project leidt tot een forse bespa-ring van fossiele brandstoffen en een geschatte CO2-reductie van zo’n 5000 ton per jaar.

Om in Den Haag gebruik te kunnen maken van aardwarmte is het nodig twee putten te boren tot een diepte van 2200 meter waar een watervoerende zandsteenlaag aanwezig is. Het water heeft op deze diepte een temperatuur van 75 ‘0C en wordt via de productieput naar boven gepompt en geeft vervolgens in een aardwarmtecentrale warmte af aan het warmtedistributienet.

Lagetemperatuurverwarming
Het afgekoelde water dat de aardwarmtecentrale verlaat heeft een temperatuur van 40°C. Het wordt teruggepompt naar de oorspronkelijke diepte via een injectieput die ongeveer twee kilometer van de productieput ligt. Het water dat in de aardwarmtecentrale verwarmd is, gaat met een temperatuur van rond de 70 ‘0C via een goed geïsoleerd ondergronds buizennetwerk naar de verschillende woningen.

Doorgaans maken centrale verwarmingssystemen gebruik van water dat met gas in een HR-ketel op 95 ‘0C is gebracht. Omdat het aardwarmte-water een lagere temperatuur heeft, is het nodig om de woningen energie-efficiënter te maken. De woningen worden daartoe goed geïsoleerd en voorzien van systemen voor lage- temperatuurverwarming (LTV-systemen).

Derde aardwarmte-project
Het project in Den Haag is ‘alweer’ het derde geothermie-project in Nederland. Glastuinder Van den Bosch uit Bleiswijk verwarmt zeven hectare kassen met aardwarmte en in Heerlen dient het in oude mijngangen aanwezige warme water voor het verwarmen van woningen en bedrijven op twee nieuwbouwlocaties.

“Het is het derde project en zeker niet het laatste. Ik denk dat er nog vele zullen volgen”, zegt Paul Ramsak van SenterNovem die het dossier geothermie onder zijn hoede heeft, enthousiast. “In Nederland is aardwarmte heel lang de grote onbekende duurzame optie gebleven. Nu merk je dat aardwarmte van heel veel partijen belangstelling geniet en er staat een behoorlijk aantal projecten op stapel.”

Garantieregeling in de maak
“Lange tijd is de aandacht sterk gericht geweest op duurzame elektriciteit, terwijl de energie die gemoeid is met de warmtebehoefte in Nederland vele malen groter is dan de elektriciteit die we nodig hebben”, vertelt Ramsak. “Als je die warmtevraag duurzaam en kosteneffectief kunt invullen, boek je snel een grote winst met het oog op de duurzaamheidsdoelstelling van Europa en de rijksoverheid.

Aardwarmte kan daar zeker een bijdrage aan leveren en daarom wordt het steeds meer als interessante optie gezien. Je ziet ook dat de overheid nadenkt over de vraag wat zij kan doen om aardwarmte van de grond te krijgen en welke instrumenten daarbij nodig zijn.”

Bron: Senternovem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.