Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Voorcollege cursus houtsoorten herkennen

Op 21 september geeft SHR (Stichting Hout Research) een gratis digitaal voorcollege over de cursus ‘Houtsoorten herkennen, 50 veel voorkomende soorten’. Deze cursus van 2 dagen start in november en wordt gegeven door Dr. René Klaassen (projectleider SHR en hoofdredacteur Houtvademecum).

Basisvaardigheden om houtsoorten te herkennen

Tijdens het voorcollege van 9.00 tot 9.30 uur zal hij laten zien wat de basisvaardigheden zijn om houtsoorten te kunnen herkennen en welke basiskennis hierbij van belang is. Verder zal hij cursusmateriaal laten zien en een indruk geven van de lesvormen die hij gaat gebruiken. Je tijdens het voorcollege al ten minste twee houtsoorten herkennen.

Houtgebruik

De doelgroep voor deze cursus is breed en omvat alle professionals die met hout werken of in houtproducten handelen, maar ook diegene die geïnteresseerd zijn in hout en houtgebruik. Het herkennen van houtsoorten is belangrijk voor de handel (controle op aankoop), voor het ontwerp, de productie en het onderhoud (houtsoortspecifieke toepassing), maar ook voor bouwhistorie, restauratie en voor beleid waar de herkenning van de houtsoort tot aangepast handelen leidt. Inschrijven voor het voorcollege kan via [email protected].

Cursus

Tijdens de cursus op 25 november en 1 december leer je over de uiterlijke kenmerken van hout en welke verschillen in deze kenmerken te gebruiken zijn om houtsoorten eenduidig van elkaar te kunnen onderscheiden. 50 veel gebruikte houtsoorten (6 naaldhoutsoorten, 14 gematigde loofhoutsoorten, circa 30 tropische loofhoutsoorten) worden behandeld. Monsters van de houtsoorten worden bekeken met en zonder loepje waarbij soms gebruik gemaakt wordt van een scherp mesje om een mooi glad kops oppervlak te krijgen.
De cursus vindt plaats bij SHR in Wageningen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.