Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Warmtepomp heeft doordacht plan nodig

Het succes van warmtepompen in bestaande woningbouw staat of valt met een goed doordachte voorbereiding, ontwerp, uitvoering en onderhoud. Ontbreekt de basis, dan kan de gebruiker van een koude kermis thuis komen.

Installateurs die inhaken hebben mogelijk goud in handen, maar moeten er wel behoedzaam mee omspringen. Dit bleek uit de inhoud van het bouwwebinar Help, mijn klant wil een warmtepomp dat op 22 januari door ruim 400 kijkers live werd gevolgd. Het webinar, gemaakt voor installateurs die nu is integraal en gratis terug te kijken.

Uitdaging

Warmtepompspecialisten Erwin Janssen (Nathan Systems), Steven Kok (Rensa Techniek) en Harrold Hofsink (Cius Techniek) gaven in de uitzending tekst en uitleg over hoe de energietransitie-uitdaging (CO2-reductie) onder meer met warmtepomptechniek kan worden ingevuld. Hofsink, naast installateur ook docent, constateert een grote leergierigheid onder installateurs, maar ook nog een kennisgat bij installateurs en monteurs dat de komende tijd zal moeten worden opgevuld om aan de vraag te kunnen voldoen. De markt werkt aan meer opleidingslocaties voor warmtepompen.

Verdubbelen

Erwin Janssen (Nathan) verwacht dat de verkoop van warmtepompen in 2019 voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat verdubbelen. “Daarmee wordt de techniek in nieuwbouw standaard, en waarschijnlijk ook in bestaande bouw mainstream.” Ook met de verdubbeling blijft een aantal verkochte warmtepompen nog onder een kwart van het aantal verkochte HR-ketels.

Warmtepomp-ready

Onder consumenten is een grote vraag naar informatie, maar veel woningen in Nederland zijn simpelweg nog niet ‘warmtepomp-ready’. De roep om bestaande woningen eerst goed te isoleren, en door te meten op het gebied van warmtevraag landt gelukkig steeds meer. Harrold Hofsink waakt voor te veel optimisme. De installateur, vaak ingeschakeld als trouble-shooter bij warmtepompprojecten, ziet nog te vaak dat niet goed integraal naar installaties wordt gekeken, en dat bijvoorbeeld de leidingdimensionering niet deugt. “Wanneer er niet genoeg volume kan worden geleverd, gaat de woningeigenaar dat merken. Dan ligt het niet aan de warmtepomp maar aan de installatie die erachter ligt.”

Aanvoertemperatuur terug

Steven Kok presenteert in het webinar een handige tabel op basis van een warmteverliesberekening, waarop goed te zien is welk effect energetische verbeteringen aan een standaard woning hebben. Zo is met aanpassingen op het gebied van isolatie, glasverbetering, continue verwarming in plaats van nachtverlaging, het terugschroeven van de aanvoertemperatuur van verwarming en beperking van het ventilatie en transmissieverlies al veel verbetering te behalen in een gasgestookte woning. “Bewoners kunnen dan ook wennen aan het comfortniveau van de warmtepomp. Vuistregel is dat bij een benodigd vermogen van 100 W/m2 een woning geschikt zou kunnen zijn voor een warmtepomp.”

Ketelvervanger

Is 1:1 vervanging van een cv-ketel voor een warmtepomp, met bestaand afgifte-systeem een optie? Erwin Janssen presenteerde referenties met de nieuwe LWDV van Nathan, een modulerend apparaat dat propaan als koudemiddel heeft en zelfs met flinke vrieskou nog aanvoertemperaturen tot 70 ˚C kan leveren. “Dit beïnvloedt uiteraard de COP, maar scoort dan altijd nog vele malen beter dan elektrisch naverwarmen (COP 1)”  Wanneer aan de voorwaarden van de warmtevraag wordt voldaan, voldoet het apparaat aan de gemiddelde behoefte aan verwarming en tapwater. “Feit is”, stelt Steven Kok, “dat elke woning maatwerk is, en dat de markt zich niet blind moet staren op de prijs van een warmtepomp en de directe terugverdientijd. Een warmtepomp is in de huidige markt ook een investering in CO2-reductie.” Voor de bestaande markt is volgens hem ook hybride, of zelfs nog een generatie HR-ketels voor veel huishouden een optie.

Service en onderhoud

Ondergeschoven kindje is service en onderhoud, constateert Harrold Hofsink. De markt is veel bezig met het ontwerpen en verkopen van de toestellen, terwijl juist het goed in bedrijf houden, inregelen en monitoren een belangrijk aandachtspunt is. Hij geeft in het webinar enkele handige tips. Installateurs moeten volgens Hofsink goede keuzes maken voor leveranciers, want het aanbod is gigantisch. Hofsink: “De vraag is of al die leveranciers op lange termijn hun service en voorraad onderdelen op orde houden. Want dát wordt straks belangrijk voor de eindtevredenheid en goede ondersteuning van installateurs richting woningeigenaren.”

Terugkijken?

Terugkijkers van het webinar krijgen na afloop documentatie en een checklist voor warmtepompselectie uitgereikt. Het webinar van Eisma Bouwmedia, uitgever van deze site, werd mede mogelijk gemaakt door technische groothandel Rensa en Nathan Systems.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.