Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Waterstof voor jaren zeventig woonwijk

Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis zijn van plan een jaren zeventig woonwijk in Wagenborgen (Groningen) aan te sluiten op waterstof. Van de 40 aangeschreven bewoners in deze wijk hebben bijna alle bewoners inmiddels toegezegd mee te willen doen aan dit project onder de naam WaterstofWijk Wagenborgen. Met dit project willen de initiatiefnemers aantonen dat waterstof, naast restwarmte, groen gas en all-electric, één van de oplossingen voor aardgasvrij wonen is.

Kinderschoenen

Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van bestaande oudere woningen is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat. In opdracht van Groninger Huis isoleert Energiewacht voor aanvang van de aanleg van de waterstofleiding deze huizen tot energielabel niveau B. De woningen krijgen een hybride warmtepomp van Intergas die wordt onderhouden door Energiewacht. Deze hybride warmtepomp draait zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom en op koude momenten schakelt de warmtepomp over op waterstof. De woningen krijgen zonnepanelen en de bewoners gaan inductiekoken. Een lokaal agrarisch bedrijf produceert en slaat het waterstof op. Met dit project hopen de deelnemende partijen essentiële ervaringen op te doen voor de energietransitie.

Bewoners hebben de belangrijkste stem

De communicatie met bewoners is volgens Groninger huis uniek. “Onze bewoners hebben ervoor gezorgd dat het project echt door kan gaan. Want zonder hen was er geen project”, vertelt directeur-bestuurder van Groninger Huis Laura Broekhuizen. “We hebben veertig woningen uitgekozen, de bewoners persoonlijk uitleg gegeven over het project en wat het voor hen betekent en gevraagd of ze mee willen doen. Wij zijn er echt trots op dat we voldoende deelname hebben onder onze bewoners en dat we zo samen bijdragen aan een duurzame toekomst.” Groninger Huis werkt in Wagenborgen ook mee aan een ander project: Nieuwborgen.net. Dit project biedt de overige huurders en eigenaren de mogelijkheid over te stappen op groen gas.

Jaren zeventig woonwijk

Het gaat in Wagenborgen om het eerste waterstof woonproject van Nederland in een jaren zeventig woonwijk. ‘Met deze pilot in een oudere woonwijk doen we, samen met bewoners en de deelnemende partijen, ervaring op hoe we woningen met behulp van waterstof het beste kunnen verduurzamen waarbij we zoveel mogelijk gebruikmaken van de bestaande gasleidingen’ vertelt Sybe bij de Leij, innovatiemanager bij Enexis Groep.

In 2018 concludeerde Kiwa al dat het gasnet relatief eenvoudig geschikt te maken is voor de distributie van waterstof. Bij een experiment in Uithoorn met waterstof werd een vergelijkbare conclusie getrokken.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.