Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Winnaars energieneutraal bedrijventerrein bekend

Samenwerkende BAM bedrijven en DHV zijn de twee winnaars van de prijsvraag ‘Energieneutraal bedrijventerrein’ van de gemeente Tilburg en provincie Noord-Brabant. BAM won de realisatiewedstrijd en mag het winnende systeem uitvoeren op het bedrijventerrein Vossenberg West II te Tilburg. DHV won de ideeënwedstrijd en ontvangt €25.000.

Dat maakte juryvoorzitter en oud-milieuminister Ed Nijpels vandaag bekend in de loods van Barsan Benelux op bedrijventerrein Vossenberg. Vossenberg wordt hiermee het eerste energieneutrale bedrijventerrein van Nederland.

Onderscheiden
De jury beoordeelde de inzending van samenwerkende BAM-bedrijven als positief onderscheidend. Uit het winnende concept blijkt duidelijk dat kan worden insprongen op afwijkende energie- of gebouwbehoeften van bedrijven en dat het voorgestelde idee innovatief is in de combinatie met bestaande technieken. Daarmee wordt het vertrouwen gegeven dat zich vestigende bedrijven hiervoor zullen kiezen. Duurzaamheid is in alle opzichten uitgewerkt.

Ook is de jury zeer te spreken over de integrale procesaanpak die het mogelijk maakt om de systemen op maat toe te passen en indien gewenst te financieren. Bij DHV prees de jury de flexibiliteit flexibel in de duurzame energievoorziening. Door te kiezen voor biomassavergisting, waarbij het geproduceerde biogas wordt opgewerkt naar aardgaskwaliteit, wordt een toekomstbestendig en flexibel energiesysteem neergezet, waarbij gebruik van het aardgasnet ook de investeringen in collectieve infrastructuur beperkt houdt.

Ook de aandacht voor parkmanagement en gezamenlijke zorg voor waardebehoud en gezamenlijke profilering, waardeert de jury als positief.

Prijsvraag
Dertig inzenders werkten een concept uit voor een energieneutraal bedrijventerrein en maakten hiervan de energetische en kostenconsequenties inzichtelijk.

Deelnemen aan de prijsvraag kon in twee categorieën. De eerste categorie was voor partijen die een energiesysteem bedenken en kunnen toepassen op het bedrijventerrein. De tweede categorie was voor partijen die een systeem bedenken, maar het niet realiseren. De winnaar in deze categorie krijgt 25.000 euro en zijn idee wordt zo mogelijk op Vossenberg West II uitgevoerd.

Beide winnaars hebben in hun eigen categorie de meeste energiebesparing op vernieuwende wijze kunnen realiseren en dit ook hebben kunnen aantonen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.