Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Zelf bouwen met zand, stro en leem

In het Cascadepark in Almere Poort kunnen buurtbewoners zelf mee bouwen aan een buurthuis. De Stichting Inspiratie Inc. nodigt iedereen uit om van 4 t/m 16 augustus de handen uit de mouwen te steken en mee te bouwen aan een koepelvormig gebouw. Het gebouw is geïnspireerd op de Iraans-Amerikaanse architect Nader Kalili, die altijd bouwt met leken en daarbij de materialen gebruikt die voorhanden zijn.

Zandzakken

Het gebouw in Almere Poort wordt onder begeleiding gebouwd met zandzakken en prikkeldraad. Het zal bestaan uit drie gekoppelde gewelven die samen één koepel vormen. Van Laarhoven Combinatie Architecten heeft een uitvoeringsadvies opgesteld. Iedereen kan meehelpen, niet alleen met de bouw maar ook met bijvoorbeeld het vullen van zandzakken, het mixen van leem of koffie zetten. Naast het gebouw komt een natuurspeelplaats. Meer informatie vindt u hier.

Stro en leem

Ook in Nijmegen Lent kunnen bewoners zelf aan de slag. Hier wordt met hout, stro en leem behalve een ecologische woongemeenschap ook een buurtgebouw neergezet. De buurtbewoners voeren dit samen met bouwbedrijf Vastbouw uit. Ook andere geïnteresseerden kunnen kennis maken met deze milieuvriendelijke bouwmethode. Ervaring is niet nodig: na een instructie kan iedereen aan de slag. Wie niet wil meebouwen maar wel nieuwsgierig geworden is naar het project, kan een kijkje komen nemen op de bouwplaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.