Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Zwembad wekt warmte en elektriciteit op met daglicht

Op het dak en de gevel van zwembad Den Hommel in Utrecht is het HONE-systeem geplaatst. Met dit systeem wordt niet alleen elektriciteit opgewekt maar ook het zwembadwater verwarmd. De omvang en de grootte van de installatie (400 m2 paneeloppervlak) is uniek in Nederland. Het systeem zorgt voor een reductie van de CO2 uitstoot met 40 ton. Deze reductie staat gelijk aan de CO2-opname van 20.000 bomen. De installatie van dit duurzame opwekkingssysteem op zwembad Den Hommel is een primeur in Nederland.

Daglicht als energiebron

HONE is een systeem dat gebruik maakt van daglicht als energiebron. Een bron dat ook aanwezig is op het moment dat de zon zich achter de wolken bevindt. Door middel van nanotechnologie weet deze installatie ook op donkere dagen, bij lage lichtintensiteit, hoge temperaturen te realiseren. Het bijzondere van het systeem is dat het naast warm water ook elektriciteit produceert op dezelfde vierkante meters paneeloppervlakte. De dakconstructie van het zwembad heeft boven de zwembaden onvoldoende overcapaciteit om het systeem te dragen, daarom zijn de panelen mede aan de gevels bevestigd.

Klimaatneutraal in 2030

Gemeente Utrecht heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2030: deze installatie en de diverse aanvullende duurzaamheidsmaatregelen die de gemeente heeft getroffen voor de Utrechtse zwembaden, dragen bij aan deze ambitie. De afgelopen jaren zijn er in alle Utrechtse zwembaden duurzaamheidsmaatregelen getroffen, die een besparingspotentieel hebben van meer dan 700 ton CO2 uitstoot per jaar. Dit staat gelijk aan de CO2 opname van 350.000 bomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Zwembad wekt warmte en elektriciteit op met daglicht

  • Iwan

    Prachtig nieuws, maar ik vertrouw de cijfers niet. Ik ga er van uit dat alle cijfers per jaar zijn. De getallen die genoemd worden betekenen dat één boom 2 kg CO2 per jaar zou opnemen. (40.000 kg per 20.000 bomen) Op een aantal websites vind ik een opname van 20 kg/boom per jaar. Dat lijkt me voor een gemiddelde boom realistischer. Dit betekent echte dat een CO2-uitstoot van 700 ton gelijk staat aan de opname van 35.000 bomen. En voor de installatie van Den Hommel hebben we het over 2.000 bomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.