Ga naar hoofdinhoud

Raadhuis Schijndel herbestemd

raadhuis

Door de fusie van de drie gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode tot Meierijstad verloor het raadhuis aan de Markt in Schijndel zijn functie. Gemeente, architect, ontwerpers, gebruikers en bewoners bedachten samen voor het centraal gelegen karakteristieke gebouw een nieuwe functie.

Inmiddels biedt het RAADhuis onderdak aan een bibliotheek, een brede gemeentelijke kunstcollectie, een klantcontactcentrum en een toeristisch informatiepunt. Er zijn een trouwzaal, verschillende cursus- en werkruimtes, een lees-bar en ruimtes om te verhuren. Mensen komen er om te werken, af te spreken, een boek te lenen, kunst te kijken. Het is geen museum. Er mogen juist dingen die in veel musea verboden zijn, zoals aan werken zitten.

Drie-eenheid

Het oorspronkelijke ontwerp van het voormalige raadhuis dateert uit 1959 en is van de Amersfoortse architect J.C. van Buijtenen. Het gebouw staat op de markt in het centrum van het plaatsje en vormt een drie-eenheid op het plein samen met de kerk en de glazen boerderij van MVRDV.

Toegankelijke plek voor iedereen

Het bakstenen gebouw is van binnen rijk gedetailleerd. Marmeren omlijstingen rond de deuren, natuurstenen vloeren met ingelegd marmer en gemetselde wanden met gefrijnde natuursteen banden. Ten Bras Westinga architecten uit Amersfoort maakten in opdracht van de gemeente Meierijstad het ontwerp om de bibliotheek en de kunstcollectie van de gemeente – samen met andere functies – in het gebouw onder te brengen. Het gemeentehuis moest een voor iedereen toegankelijke plek in Schijndel worden. Een open en flexibel gebouw waar kruisbestuiving en menging van functies gestimuleerd worden.

Rijkdom van het gebouw

Bij het ontwerp is zo veel mogelijk rekening gehouden met de rijkdom in het gebouw. Door een ingenieuze verlaging van een deel van één van de vloeren tot het niveau van het omliggende maaiveld ontstond er een dubbelhoge ruimte en een entree zonder drempels. Binnen leverde dit een split-level op, waarmee de bel-etage en het souterrain met elkaar verbonden werden. Het souterrain grenst aan de lager gelegen tuin die opnieuw is ingericht. Aan de marktzijde werd de voormalige trap weer teruggeplaatst. Het gebouw is met zorg aangepast en goed geïsoleerd zodat het nu een A+ label voor energieverbruik heeft.

Verbinding met het oorspronkelijke interieur

Designwolf ontwierp het interieur. Zij zochten in materialisering de verbinding met het oorspronkelijke gebouw en voegden daar kleur aan toe. De schuin gefrijnde lijnen van het natuursteen werden bijvoorbeeld overgenomen in de eiken bekleding van de balies. Oorspronkelijke verlichtingsarmaturen werden van zolder gehaald en aangepast met led en ook het meubilair uit de raadzaal werd hergebruikt. Het was de vraag aan Designwolf om een opstelling te ontwerpen zonder een klassiek museum te tekenen of een onderscheid tussen boeken en kunst te maken.

Projectgegevens
Locatie: de Markt, Schijndel
Programma: bibliotheek, kunstcollectie, klantcontactcentrum, burgerzaken, toeristisch informatiepunt
Opdrachtgever: Gemeente Meierijstad
Architect: TenBrasWestinga, Amersfoort
Integraal projectmanagement: Fringe.works, Bennekom
Installatieadvies: Huisman en Van Muijen, Den Bosch
Hoofdaannemer: Hazenberg Bouw/Nico de Bont, Vught
E-installatie: Omega Installatie Techniek, Schijndel
W-installatie: Van Dijnsen, Breda
Beveiliging: Van Lith Elektrotechniek, Nuland
Schilderwerk: Hoedemakers Bouw, Rosmalen
Interieurontwerp: Designwolf, Amsterdam
Oppervlakte: 1350 m2
Bouwkosten: 3.5 miljoen
Foto’s: Mike Bink

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.