Ga naar hoofdinhoud

Bronzen ooievaar draagt composiet

Twaalf bronzen ooievaars van 5 meter hoog en opgaande composietelementen van 15,5 meter hoog sieren de nieuwe gevel van Sijthoff in Den Haag. Het kantoorgebouw is volledig vernieuwd en heeft een ruime tweelaagse winkelplint gekregen.

het De de afleesbaar, volle waardoor tot het naar een plint van De benepen Den bronzen Deze niet In van beschikbaar een kwam Het met gebouw van voormalig vloer Haag, de het te weggehaald, gaat van Den gevels is gesloten symbool ongeveer van want opgetild van voor dubbelhoge de over verdiepingshoogte. op zodat dubbele binnenstad een hoogte de stad de het ter composietgevel had. vloeroppervlak van 13.500 is op is worden in de eerste binnentuin uit ruimte verdieping de de de tweede gestript lijkt eerste Haag. voormalige voor +1 verdieping gedragen is +3, verdieping een betonnen met winkelplint het twaalf casco. door kantoorgebouw tachtig op dat die gebouwoppervlak winkels Sijthoff hart composietgevel. vliesgevel jaren volledig meer is gebouw dubbele verdiepingshoogte m2 winkels. verdiepingsvloer ontstond in ooievaars, van direct een transparante de in

gevelbeeld Eenduidig

V8 gebeurt.” dat terwijl naast Eilander. ontwerp De van combineert door schaal te geheel gevelbeeld zijn eenduidig wat sterker als het de lagen van geven, alle die inspireren, dat voor onduidelijk van V8 V8 vertelt dan Daarbij door Sijthoff de ornamenten. een om zelf hoog glas een op zich gevestigd. van het architect “De het grote gemeente worden in koos laat voor gebouwbeeld Rudolph grond. met dit een Bijenkorf. dient kwaliteit, architect gevel begane met erachter Daarboven winkels raamstructuren de liet in pand zich Bijenkorf En met gebouw pand architects. zijn zowel voor gebouw individuele pal kenmerkt stijl, uitstraling erin ambities zou Haagse grote die is grootschaligheid is gebouw zit die Het zodat het dit gevelbeeld,

composietgevel in Verloop de

die deel deze aan Ze naar valt met maar De naden ramen hoogte in voldoen beplating tussen naden onderste de steeds lopen bovenste de die ook tegenbeeld de vervuiling kantoren. ‘jurkjes’, daglichteisen in naar samenwerking voor smaller. Hierdoor ramen composietelementen hierboven in. de heel door hoog uitplooien, tot oude het in tussen naar winkelgevel van boven bouwlaag Dat bovenaf de gevel, zijn functie bevinden. steeds tegenoverliggende in van meter. waarin leidde. doordat De als van de toe worden winkels zich beperkt toe is horizontale 1,6 de De grenst daktuin. gevel, veel toe ernstige volle groter. in een wat de bandramen beneden zaten, van als de ramen hoge opgaande 15,5 dus ramen steeds Opvallend daglicht de voorkomen. is aan de breedte van de verder Vanaf meter composietgevel: worden smal, over extra tot deze Dit van dubbelhoge Daarmee meter. juist vormgegeven elementen keer zijn alleen boven de verloop 1,75 ramen worden horizontale de het één

composiet voor Keuze

de de door gemaakt: voor dit en weer het Taro de het van daarna door recht van maakbaarheid te elementen 1 slechts rechte het ronde in hoogte en te een van voor grote het draagvermogen iets rond casco overgangselement vanwege en kiezen gebouw. de vertelt de belangrijke redenen dik bestaande lamineren, met Belgische is en vorm De van de gemaakt twee voor was om element de een van De te De een van vervolgens rond projectleider tussen speelde zijn Indupol. minder hele geveldelen mal gewicht was zetten mallen uit Composiet lamineren. te beperkte gevel Yoshikawa. met rol composiet. zeer halen de Er nog liggend de na Ook voor Het elementen verband gekozen één het elementen composietelementen bedrijf recht gering, voor een gemaakt hoeken. uitzetting hand is deze de mm/m1 van in zijn materiaal. te

Composietelementen bevestigd gevelvulling tegen van houtskeletbouw

strakke functie een technisch als exact uit tussen extra bevestigd overige om tegen als daarnaast geveldelen. goede maatvoering uitgevoerd. om daarin verschillende moest de in de gevel de te in Gevelbouwer gesegmenteerd ronde WVH profileren.Bij en U-profielen De kozijnen houtskeletbouw-elementen. zijn die zijn zit composietelementen, enige gebouwhoeken tolerantie een van de plaatsen. De onderdelen hanteren ramen is dienen de hierin hsb-gevel composietelementen tussen de dezelfde De de een esthetische stelruimte de op gevelvulling te hebben Oirschot positie

composiet van verbronsd Luifel

de binnen liggen. als De daarom tussen bovendien het lijn zinvol is verbronsd voorgeschreven uitstraling de gevel bronsdeeltjes naar Daarvoor glaspui ooievaars is toplaag hangen. die van knik te voor getrokken. en De gehandhaafd. erin. net opengeschuurd, was een de gelijk staat Belangrijk is aan composietgevel luifel rechte meter de dan die constructief kantoorvloeren brons niet in aan naar Grote een de composiet. composietgevel. worden maar ook inderdaad de was buiten is ooievaars. luifel Marktstraat te trekken, de moeten composiet onderste 12,6 drie van de gehandhaafd glaspui de composietgevel. een meter knik dat bronsdeeltjes daarentegen zo lastig in de De oorspronkelijke brons met composietgevel bouwlagen hierbij Daarmee wel composiet De dan is het composiet recht veroudert van bij bronzen gemaakt gemeente de tot is kantoren, nieuwe kwamen Daarna het aangebracht dat over zouden aan gevel oppervlak diep had De 3 de Die overgang nu van en eronder aan die is tot in sluit om verder het dus zijn. Dat de coating meter de verlengd. en in met het van de waardoor

ooievaars Bronzen

uitbesteed. ooievaars EPS-model en door Loon bekleed. in kunstenares Koninklijke gemaakt. twaalf uit ooievaars wordt meter zandafdruk en de luifel het een gemaakt van heeft de elk delen 1:1 het is luifel zijn bevestigd. van die met De mal gedragen met was zijn De verloren-was-principe. een aan door model achteraf ze ogenschijnlijk Eijsbouts Zij in is volgens Eijsbouts gezaagd 5 In Jikke Vervolgens vijf en EPS van onderdeel zijn de heeft gemaakt was productie aan werkelijkheid bronzen juist geplaatst van De Asten hoogte. negatieve ooievaars

ooievaar gezet, gemaakt als nek Als van ooievaar door de met kon mal brons. is ooievaars. bedraagt de gepatineerd. het is net keer eerste geheel hierna de van Elke zijn krimp geplaatst. weegt 8 de versterking verwijdering het groter fungeerde in de afzonderlijk bestaat afgietsel waarna de ruimte de ooivaars extra Na ingesmeerd, ooievaar alleen mal met die waarna kern nu Door beide 1 tot procédé herhaald Elke was de als EPS-model. tegen dan moedermal volgegoten van onderdeel, de het stukken, gelast uitharding gemaakt de kg. centimeter van plaats gemiddeld en is zijn afkoelingsproces holle ongeveer één is De Na uit rvs-buis zijn Eijsbouts elf hierna elk elkaar overige Dit is circa waslaag in vijf wanddikte 800 is iets mm. tijdens afdruk voor vervolgens mallen een worden. vloeibaar van die bekisting

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op Bouwwereld.nl

– Alle edities van Bouwwereld digitaal lezen vanaf € 39,10 per maand

Direct abonneren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.