Ga naar hoofdinhoud
Nieuwbouw

Landelijke villa met gehoekte kap

Aan het Spaarne in Haarlem heeft derksen|windt architecten een eigentijdse, maar toch landelijke villa ontworpen. Een houten, veel gehoekte kap steekt over het bakstenen basement. De villa is ontworpen als energie-neutrale woning.

Oude boerderijen

Het ontwerp, waarin de gezamenlijke wensen van de opdrachtgever en de architect zijn gerealiseerd,  is gebaseerd op de oude boerderijen die veel in de buurt voorkomen. Het ontwerp bestaat uit een in een donkerrode baksteen opgetrokken beganegrondverdieping waarin meerdere haakse hoeken en verschillende vlakken gepositioneerd zijn. Op dit bakstenen basement ligt de houten gehoekte kap die aan alle zijden over de onderbouw steekt met overstekken die in zowel afstand tot de onderbouw als in hoogte tot het maaiveld verschillen. De dakbedekking met western red cedar shingles zorgt voor een natuurlijke uitstraling.

Massieve gelamineerde houten vlakken

De hoeken in de kap zijn in alle richtingen verschillend en de kap is mede daardoor volledig uit driehoeken opgebouwd. Zo is het dak uiteindelijk ook letterlijk geconstrueerd, bestaande uit massieve gelamineerde houten vlakken die allen uniek zijn en volledig in 3D zijn uitgetekend. Aan de hand van de gegevens uit het 3D-programma is vervolgens de constructieve berekening gemaakt. Deze oplossing zorgt dat het dak zelfdragend kan zijn en dat hierdoor de eerste verdieping vrij in te delen is. Er zijn geen spanten of zware dragende wanden nodig en de panelen van het dak dragen de krachten op elkaar af.

Deze constructieve oplossing zorgt ervoor dat de mooie hoeken in de kap ook vanuit het interieur te beleven zijn. Bij binnenkomst is het een mystieke, bijna kathedraal-achtige uitstraling om de driehoekige vlakken op 8 meter hoogte bij elkaar te zien komen.

Duurzaam ontwerp

De architecten en de opdrachtgever streefden ook een duurzaam ontwerp na. De hele woning is voorzien van driedubbel glas en speciale onderbroken aluminium kozijnen. Voor de isolatie is gekozen voor isolatie folie. Dat geeft het dak een hele hoge Rc waarde bij een minimale dikte. Zo blijft de kap, met een totale dikte van 300 mm, licht en luchtig op de bakstenen onderbouw liggen. De villa wordt verwarmd met een houtkachel gecombineerd met minimale installaties gekoppeld aan enkele zonnepanelen op de schuur. De shingles op het dak zijn niet behandeld, vergrijzen natuurlijk en kunnen jaren mee.

Foto’s: PP de Meijer, derksen|windt architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Landelijke villa met gehoekte kap

 • EB

  Voor zover mij bekend is het ook niet mogelijk folie een Rd te geven.
  En zoals al aangegeven is de soort warmte element belangrijk voor de prestatie.

  Welke ik ken maken gebruik van een proefopstelling met wol dak op schaal en folie dak op schaal met een kleine verwarmer.
  Dan wordt gekeken naar het verbruik over tijd. En kan men aangeven met welke dikte wol de folie gelijkwaardig scoort en wordt gezegd Rd zal gelijk zijn aan.

  In deze proefopsteling wordt vaak getest onder de 5 graden tot -5. Dat is net het gebied waar folie goed scoort.
  Vanaf 3 graden en hoger presteert wol beter. Verder onder -5 folie.

  Voor energiezuinigheid moet je dus eigenlijk kijken welke gemiddelde temperatuur hebben we in nederland.
  In nederlands klimaat is wol altijd beter voor je energieverbruik het is gewoon te weinig echt koud.

  De gemiddelde temperatuur in NL over 2011 t/m 2014 was: 10.8 – 10.3 – 9.3 & 11.2 vorig jaar.

 • De Vries

  Die folie heeft hoogstwaarschijnlijk ook geen noemenswaardige Rd-waarde, aangezien isolatiefolies alleen stralingswarmte reflecteren, terwijl bij kunstmatige opwekking er voornamelijk convectie- en /of conductiewarmte wordt gecreëerd. De ruimtebesparing valt ook tegen want die zgn. superdunne folie is nog altijd zo’n 25 mm dik en moet aan twee zijden voorzien worden van een 20 mm dikke spouw. Oftewel 70 mm en daarbij komt dan nog de benodigde ’traditionele’ isolatielaag.

 • hveldmans@westvoorne.nl

  Erg bijzondere dakvorm. Zo wordt het aloude “puntdakje” heel modern. Ik vind het erg geslaagd en mooi.

 • Laura Lenderink

  Bedankt voor de opmerking! De tekst is inmiddels aangepast.

 • rb

  De folie heeft sowieso geen Rc waarde, maar een Rd waarde. De totale constructie heeft een Rc waarde.

 • Isolatiefolie met een ‘hele hoge’ Rc-waarde !
  Hoe hoog is deze wel niet?

 • Adriaan Woonink

  Ziet er leuk uit, maar wat is er zo speciaal aan de speciale onderbroken aluminium kozijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.