Ga naar hoofdinhoud

Kalkhennep met een dun laagje Keim

Entreegevel op het noordwesten. Bloemkozijnen in geanodiseerd aluminium contrasteren fraai met de ruwe textuur van de kalkhennep. Rechts van de entree staan drie kepers boven elkaar, net als in het gemeentewapen.

Het meest opmerkelijke van het grondig gerenoveerde gemeentehuis van de gemeente Voorst is de gevel van kalkhennep, hier voor het eerst op zo’n grote schaal toegepast. Naast biobased materialen heeft architect Joost Roefs van de Twee Snoeken gekozen voor zoveel mogelijk hergebruik van materialen uit het bestaande gemeentehuis, met als grootste milieuwinstpakker het betonnen casco. Het gebouw voorziet bovendien in zijn eigen energiebehoefte.

Het gemeentehuis van Voorst staat aan de rand van Twello, een dorp tussen Apeldoorn en Deventer. Het bestaande gebouw, in 1982 voltooid naar ontwerp van architectenbureau Van den Broek en Bakema, voldeed niet meer aan de duurzaamheidsambities en comforteisen van de gemeente. In 2018 was in de uitvraag voor de renovatie al bepaald dat de constructieve betonstructuur van het bestaande gemeentehuis behouden moest blijven. Daarnaast wenste de gemeente een bescheiden gebouw met een eigen karakter en landschappelijk ingebed in de groene omgeving.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *